Wajana-dorp Kawemhakan krijgt school met steun Belgische organisatie BelvoSur

Te Dangogo, niet ver van Djumu, wordt een studie- en begeleidingscentrum gebouwd

‘Weer geweldig nieuws deze week, na jaren vragen, zoeken, projectplannen schrijven aan donoren en praten met de overheid is het eindelijk gelukt. Dankzij Stichting Belvosur kunnen we na ruim 30 jaar (!!!!) binnenkort starten met de bouw van onze school in Kawemhakan. Wij zijn heel erg dankbaar.’ Dit schreef de stichting Mulokot op haar Facebook-pagina. 

Mulokot: ‘Nu zult u zich afvragen, jullie hebben toch een Wayana school in het dorp? Dat klopt. Maar, we zitten in een gebouw dat eigenlijk een andere bestemming heeft. We hebben daar tijdelijk een school van gemaakt. Maar, nu kunnen we eindelijk een echte school gaan bouwen.’

Belvosur vzw (vereniging zonder winstoogmerk), in Bredene – een kleine badplaats met zo’n 18.000 inwoners in de Belgische provincie West-Vlaanderen – biedt via fondsenwerving financiële ondersteuning voor projecten in Suriname die zich toespitsen op het welzijn van noodlijdende kinderen. Zij wordt in Suriname vertegenwoordigd door Stichting Belvosur Suriname die prospecteert en rapporteert aan de vzw Belvosur. Voor de projecten worden vanuit België financiële middelen gezocht en overgemaakt. Vervolgens staat de Stichting Belvosur Suriname in voor de concrete uitvoering en opvolging ter plaatse. Om de twee à drie jaar bezoekt een delegatie van Belvosur vzw de nieuwe projecten in Suriname. Alle ingezamelde gelden gaan integraal naar de projecten in Suriname. Er worden geen lonen of vergoedingen uitbetaald, ook niet voor de reizen in het kader van de projectopvolging.

De organisatie heeft ook gezorgd voor de bouw van een studie- en begeleidingscentrum van de stichting Limbo Teego – stichting voor milieubewustzijn en natuurbehoud – te Dangogo, waarvan de eerste steen werd gelegd op 18 februari van dit jaar. Rond 7 april werd de eerste partij meubels voor de inrichting van het studiecentrum in Dangogo, al naar het dorp getransporteerd (zie foto’s). Deze lading bestond uit boeken, stoelen en tafel en wat speelgoed. De stichting laat Dagblad Suriname in een reactie weten: ‘Inderdaad zijn we bezig met een studie centrum in Dangogo, waarvan de materialen gefinancierd zijn door Belvosur. Op het moment zijn we bezig met het gebouw. Het is nog niet af, maar we zijn ver met het bouwen.’

Stichting Limbo Teego wil bijdragen aan de toekomst van de kinderen, en daarmee aan de toekomst van Suriname. Dit willen ze bereiken middels een centrum voor studiebegeleiding in het dorp Dangogo. In dit centrum worden de kinderen na school en in het weekend begeleid bij het maken van hun huiswerk, het leren voor toets en repetities, en het extra oefenen van vakken waar ze zwak in zijn. Ook worden er culturele activiteiten ondernomen met de kinderen. De begeleiding zal gebeuren door vrijwilligers – met pedagogische achtergrond – vanuit zowel Suriname als Nederland.

Dangogo ligt 4 kilometer varen van Djumu waar de kinderen dagelijks heen en weer moeten naar school. Voor de allerkleinsten is deze tocht vaak een gevaarlijke onderneming. 

PK

error: Kopiëren mag niet!