Ingenieurs zien mogelijke constructie fouten in ingestort torenblok
DOOR NINIAN CARTER

5 juli 2021 – Ingenieurs denken dat kritieke betonnen draagconstructies in het ingestorte condominium Champlain Towers South mogelijk niet genoeg interne versterkte stalen staven hebben, ook wel ‘wapening’ genoemd.

Ingenieurs die het wrak van het 13 verdiepingen tellende Champlain Towers South condominiumgebouw in Surfside, Florida hebben bestudeerd, hebben een mogelijke fout in de constructie opgemerkt.

Kritieke zones nabij de basis van het gebouw bleken minder stalen wapeningsstaven (wapening) te gebruiken dan was vereist in de oorspronkelijke ontwerptekeningen uit 1979.

In een onderzoek van The New York Times is de observatie de eerste aanwijzing die naar voren komt die zou kunnen wijzen op een mogelijk probleem in de kwaliteit van de constructie van het gebouw.

Een forensisch technisch expert, ingehuurd door de stad Surfside om de ineenstorting te onderzoeken, zegt dat er aanwijzingen zijn dat de hoeveelheid wapening die wordt gebruikt om betonnen vloerplaten aan de verticale kolommen van het gebouw te verbinden, mogelijk minder is dan oorspronkelijk was gespecificeerd door architecten.

De toren stortte gedeeltelijk in op 24 juni 2021, waarbij ten minste 24 mensen omkwamen en tot 121 mensen nog steeds vermist werden.

De rest van het gebouw werd op 4 juli door explosieven vernietigd, omdat de vrees groeide dat een inkomende tropische storm delen van de resterende structuur zou kunnen doen instorten.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: