Gezondheidsautoriteit China erkent lage beschermingsgraad eigen vaccins

Minister Ramadhin: ‘In Suriname gearriveerd Sinopharm-vaccin heeft 78% effectiviteit’

De Chinese coronavaccins bieden een relatief lage bescherming en daarom overweegt het land de vaccinatiestrategie aan te passen. Dat heeft Gao Fu, de baas van de hoogste gezondheidsautoriteit in China, al medio april gezegd op een conferentie in Chengdu, zo bericht onder andere de NOS zondag 4 juli. Uit onderzoek in Brazilië bleek eerder, dat de effectiviteit van het Chinese Sinovac-vaccin net boven de 50 procent uitkomt en toch is het goedgekeurd door de Wereldgezondheidsorganisatie WHO. De Amerikaanse farmaceut Pfizer claimt voor het eigen vaccin een effectiviteit van 97 procent. 

Gebrek aan transparante gegevens over Chinese vaccins

De cijfers over de effectiviteit van de Chinese vaccins variëren, omdat er geen gestandaardiseerde cijfers bestaan. Ook Gao Fu noemde geen precieze percentages. Het gebrek aan transparante gegevens over de in China gemaakte vaccins maakt het moeilijk om hun werkzaamheid te vergelijken met andere veel gebruikte vaccins zoals Pfizer, Moderna en AstraZeneca.

China vaccineert de eigen bevolking met Chinese vaccins en heeft tientallen miljoenen doses Sinovac geëxporteerd naar zo’n 25 landen in onder meer Afrika, Azië, het Midden-Oosten en Turkije. Een ander Chinees vaccin, van farmaceut Sinopharm, wordt toegediend in onder meer Hongarije en Servië. Tsjechië wil het middel op korte termijn gaan gebruiken. 

Suriname

In Suriname zijn onlangs 100.000 Sinopharm-vaccins gearriveerd. Volgens minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid, in gesprek met Dagblad Suriname, heeft dit vaccin een effectiviteit van 78 procent.

In China zijn tot zaterdag 3 juli bijna 165 miljoen vaccindoses toegediend, waarvan bijna 25 miljoen in de afgelopen zes dagen. Deze week kondigde China aan dit jaar naar verwachting drie miljard doses coronavaccins te produceren.

Het land heeft geen enkel buitenlands vaccins goedgekeurd voor gebruik in China.

Daarnaast overweegt de Chinese regering vaccins te combineren, in de hoop een hogere effectiviteit te behalen. In verschillende landen wordt op dit moment onderzocht of het mengen (het ene middel als eerste prik en een ander middel als tweede prik) voor een boost in immuniteit zorgt. Zo wordt in het Verenigd Koninkrijk een combinatie van Pfizer en AstraZeneca onderzocht.

PK

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: