Supercyclus grondstoffen

Ruwe olie is terug in de buurt van $ 75 per vat, wat een stijging van de grondstoffenhandel veroorzaakt nu de wereld uit de lockdown komt – een opmerkelijke comeback nadat hij vorig jaar voor het eerst onder nul was gedoken.

Grondstoffen, van katoen tot koper, bereiken meerjarige hoogtepunten nu economieën weer opengaan, wat de verwachtingen wekt dat er een nieuwe ‘supercyclus’ voor grondstoffen is gekomen.

Economen definiëren een supercyclus doorgaans als een periode waarin een abnormaal sterke vraag naar grondstoffen een opleving veroorzaakt die langer duurt dan een normaal bedrijfspatroon op korte termijn.

De snelle industrialisatie van China, die eind jaren negentig begon, zorgde voor de meest recente gebeurtenis.

In de vroege jaren 1900 leidde de industrialisatie in de VS tot de eerste moderne supercyclus. Herbewapening in de jaren dertig dreef een andere aan, en de wederopbouw na de Tweede Wereldoorlog zorgde voor een derde in de jaren vijftig en zestig.

Begin 2020 was de vraag naar olie zo goed als opgedroogd, omdat wereldwijde lockdowns mensen in een isolement hielden. Oliemajors moesten tankers huren om overtollige producten op te slaan, waardoor de prijs van Amerikaanse olie negatief werd.

In april 2020 daalde de futuresprijs van mei van West Texas Intermediate, de benchmark voor Amerikaanse olie, tot minus $ 37,63 per vat. Vandaag schommelt het dicht bij $ 75, wat handelaren ertoe aanzet te praten over prijzen die voor het eerst sinds 2014 de $ 100 per vat overschrijden.

De vraag naar grondstoffen zoals koper, aluminium en batterijmetalen, kobalt en lithium, is cruciaal voor de wereldwijde elektrificatie-inspanningen.

Driemaands koperfutures staan ​​momenteel boven $ 9.300 per ton (1 juli), na een top van $ 10.008 op de London Metal Exchange in de tweede week van mei.

Het metaal bereikte een record van $ 10.190 in februari 2011 – op het hoogtepunt van de laatste supercyclus.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: