Spanje met hakken over de Zwitserse sloot naar halve finale EK-voetbal

Spanje is vrijdagmiddag 2 juli in Rusland aan uitschakeling in het EK-voetbal ontsnapt door na de dertig minuten verlenging in een slecht geschoten penaltyreeks toch het goed spelende Zwitserland te verslaan. Bij aanvang van de penaltyserie was de stand 1-1.

Zelfs tegen tien man, na een rode kaart voor Freuler, wist Spanje de Zwitsers niet op de knieën te krijgen. 

De Spanjaarden beleefde in het westen van Rusland een gelukkige droomstart. Een afzwaaiende hoekschop kwam voor de voeten van Jordi Alba terecht, wiens schot via het been van Denis Zakaria achter de kansloze Yann Sommer belandde. Zo stond de ploeg van Luis Enrique snel op voorsprong zonder echte kansen te creëren.

Een kolderiek moment in de Spaanse defensie leverde Zwitserland uiteindelijk wél de 1-1 op. Aymeric Laporte knalde de bal tegen ploeggenoot Pau Torres aan, waardoor de bal zo in de voeten van Remo Freuler kwam. Die bediende Xherdan Shaqiri, die in de verre hoek raak schoot.

Het moest komen van de strafschoppenserie, waarin Spanje zelfs twee van de eerste drie miste, maar de tegenstander kon niet de magie heroveren van vijf rake penalty’s die tegen Frankrijk beslissend bleken. 

Doelman Sommer kon niet de held zijn die hij maandag was. Oyarzábal schoot de winnende binnen, maar doelman Unai Simon, die van het domme eigen doelpunt tegen Kroatië, was nu de held met twee gestopte strafschoppen.

Zwitserland en Spanje slaagden er in een heet Sint-Petersburg vijf kwartier lang niet in hun beider spektakelstukken van maandag te herhalen. De druk was weer een graadje hoger, met de halve finale in het vooruitzicht, en de onbevangenheid van de achtste finales maakte plaats voor voorzichtigheid.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: