Dalende batterijprijzen stuwen verkoop EV’s op

Verbeteringen in de batterijtechnologie zorgen ervoor dat elektrische voertuigen (EV’s) qua kosten vergelijkbaar zijn met auto’s op fossiele brandstoffen. Vorig jaar waren de prijzen van lithium-ionbatterijen $ 137 / kWh – 64% lager dan in 2015.

Volgens prognoses van onderzoeksbureau BloombergNEF (BNEF) zullen grotere EV’s in 2022 prijspariteit bereiken met hun tegenhangers op fossiele brandstoffen in de VS en Europa, en tegen het einde van het decennium in de meeste andere segmenten en regio’s.

In Amerika wil president Joe Biden een impuls geven aan de overgang naar EV’s, die vastliep onder zijn voorganger Donald Trump. Hij heeft ook voorgesteld om $ 174 miljard uit te geven om de productie en laadinfrastructuur van elektrische voertuigen te ondersteunen – de VS hadden eind 2020, 97.500 oplaadpunten, vergeleken met meer dan 800.000 openbare verkooppunten in China.

In de Europese Unie worden autofabrikanten geconfronteerd met hoge boetes als ze de gemiddelde CO2-uitstoot per kilometer van hun voertuigen niet met 50% verminderen van 2021 tot 2030. Aan de andere kant biedt Duitsland kortingen van maar liefst € 9.000 ($ 11.000) voor een volledig op batterijen werkende auto. Tegelijkertijd betalen EV-bezitters in Noorwegen geen 25% btw of wegenbelasting. Bovendien zullen het VK, Nederland en Italië tegen het einde van het decennium auto’s op fossiele brandstof uit hun hoofdsteden bannen.

Volgens BNEF’s 2020 Battery Price Survey, zullen de gemiddelde pakketprijzen in 2023 bijna $ 100/kWh bedragen. Nieuwe kathodechemie – zoals lithium-nikkel-mangaan-kobaltoxide – drijft de prijzen echter naar beneden, zegt Daixin Li van BNEF.

“De steeds meer gediversifieerde chemie die op de markt wordt gebruikt, resulteert in een breed scala aan prijzen.” Lithium-ijzerfosfaatchemie heeft geresulteerd in de laagst gerapporteerde celprijzen van $ 80/kWh.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: