Museum Geelvinck, Amsterdam: Keti Koti en ‘Beethoven is Black’

Op 1 juli 2013 werd voor het eerst in een stadspaleis aan de Amsterdamse Herengracht een Keti Koti gevierd. Dat was toen nog in Museum Geelvinck Hinlopen Huis, waar de Keti Koti Dialoog Tafel georganiseerd werd door Mercedes Zandwijken in het kader van de tentoonstelling ‘Swart aan de Gracht’. Sedertdien is aandacht voor het slavernijverleden een constante gebleven in het beleid van het museum. Sedert afgelopen najaar met het project ‘Beethoven is Black’: vanaf 1 juli staat het volledige internationale panelgesprek met Noraly Beyer als moderator op de website www.beethovenisblack.nl.

Dekolonisatie van de klassieke muziek

Klassieke muziek als universele culturele waarde, of als representant van westers imperialisme en ‘white supremacy’? Hoe kijken musici van kleur naar klassieke muziek? Welke ervaringen hebben musici van kleur ondervonden, die hun opleiding en carrière structureel beïnvloedden? Zijn er voorbeelden van best practices?

Online internationaal panel 

Onder leiding van Noraly Beyer, gingen op 4 juni acht musici van kleur in gesprek over deze thema’s. Aan dit internationale panel werd deelgenomen door Ronald Snijders, Orville Breeveld, James Oesi, Chi-chi Nwanoku (VK, initiator van Chineke! Orchestra, het eerste geheel multi-etnisch samengestelde orkest in Europa); Patricia Ann Neely (VS, voorzitter van de Inclusion, Diversity, Equity, and Access Task Force van Early Music America), Brandon Keith Brown (dirigent van het Rundfunk Sinfonieorchester-Berlin), Yi-heng Yang (VS, fortepianiste en docent Juilliard New York) en Luke Welch (Canada, pianist). Veelzeggende ervaringen en invalshoeken gaven een bijzonder levendige inkijk in deze problematiek.

Videopodcast ‘Beethoven is Black’

Inmiddels is de serie videopodcasts (acht delen) gestart: musici van kleur spelen, naast Beethoven, werken van componisten van kleur. Gerda Havertong bevraagt hen na afloop van ieder concert; steeds voorzien van een contextuele inleiding. De eerste drie episodes zijn gepubliceerd.

Museum Geelvinck

Het huismuseum dankt zijn naam aan het Geelvinck Hinlopen Huis aan de Amsterdamse Herengracht, waar het tot eind 2015 een kwart eeuw gevestigd is geweest. De bewonersgeschiedenis van dit huis is nauw verbonden met Suriname. Reeds twaalf jaar geleden begon het museum met onderzoek naar dit slavernijverleden. Het mondde in 2013 uit in de spraakmakende tentoonstelling ‘Swart op de Gracht’. Inmiddels ligt de focus van Museum Geelvinck op zijn collectie piano’s uit de 18e en 19e eeuw (ruim 200) en het daaraan verbonden levend muzikaal erfgoed. Wij plaatsen dit erfgoed in zijn historische context.

Meer informatie: https://beethovenisblack.nl/nl/

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: