‘Randvoorwaarden gekoppeld aan openen van de scholen’


Examenleerlingen mogen nu weer fysiek onderwijs volgen. Dat roept bij velen in de samenleving de vraag op wanneer de scholen weer in hun algemeenheid de deuren mogen gaan openen. Er zijn zowel tegen- als voorstanders als het gaat om de vraag of de scholen weer hun deuren mogen openen. 

Via social media zijn onder andere geluiden van leerlingen te horen die stellen, dat het dan wel binnen de scholen veilig kan zijn, maar vergeet niet het busvervoer van leerlingen naar en van scholen, zo redeneren veel leerlingen. Zij vrezen juist Covid-besmetting in de bussen, waarvan bekend is dat niet alle buschauffeurs het zo nauw nemen met de Covid-maatregelen, alsook hun passagiers.

In een reactie zegt Volksgezondheid-minister Amar Ramadhin tegenover de redactie van Dagblad Suriname, dat belangrijk is, ‘en dat is goed om te benoemen, het is uiteraard altijd een risico’

‘Op het moment dat je scholen opent heb je weer crowding. En, omdat we weten, dat Covid wel kinderen kan besmetten, maar niet zodanig dat ze doodziek worden, is het voor de kinderen op zich het niet zo gevaarlijk. Maar, we hebben wel kinderen gehad die heel ziek zijn geworden. Tevens weten we, dat onder de leerkrachten zelf ook heel veel personen zijn die twijfelen aan het nemen of niet van een vaccin.’


‘Naleven protocollen het belangrijkste’

‘Maar’, zo zegt de bewindsman ook, ‘als de protocollen goed nageleefd worden en we zoveel mogelijk mensen hebben die zich laten vaccineren, dan hebben we wel minder zorgen om de scholen te openen. Het ministerie van Onderwijs werkt continu aan het instrueren van de onderwijzers voor het naleven van de protocollen. Dat is het allerbelangrijkste op dit moment.’

Tot slot benadrukt Ramadhin, dat examenklassen wel nu fysiek onderwijs kunnen volgen. ‘In elk geval kunnen de examenklassen hun jaar goed afsluiten met een examen. Maar, willen we gaan naar het veilig openstellen van de scholen dan zijn daar zeker een paar randvoorwaarden aan gekoppeld. Een is een goede dekkingsgraad van vaccins, twee is dat ook onder het onderwijskorps een goede vaccinatiegraad is en drie zijn uiteraard de protocollen die nageleefd moeten worden.’

PK

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: