Minister Ramadhin: ‘Gegevens van gevaccineerde personen zijn veilig opgeslagen in een database’


Minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid zegt in gesprek met Dagblad Suriname, dat de gegevens van personen die zijn gevaccineerd tegen Covid-19 ‘digitaal beveiligd’ zijn opgeslagen ‘in een database’.

‘Dat is eigenlijk vanaf het begin het geval. Dus, we hebben een database en we koppelen die nu aan een grotere database, een open source database waarmee ook de Wereldgezondheidsorganisatie WHO werkt. Wat dat betreft hoeft de samenleving zich geen zorgen te maken, de gegevens zijn veilig’, aldus Ramadhin. 

‘Er is overigens maar beperkte toegang tot die database. Alleen de verantwoordelijken binnen de vaccinatiecampagne hebben toegang.’ 

Gegevens gevaccineerden Nederland lagen op straat

In Nederland bleek in januari van dit jaar dat de privégegevens van miljoenen Nederlanders uit de it-systemen, die door de GGD (Gemeentelijke Gezondheidsdienst) worden gebruikt, illegaal op internet werden verhandeld. Er was een levendige handel in de adressen, telefoonnummers en burgerservicenummers van Nederlanders, zo bleek uit onderzoek van het tv-programma RTL Nieuws. Het ging om een datalek.

Criminelen hebben veel geld over voor dit soort zeer persoonlijke gegevens. Zo waren opgeslagen in het GGD-it-systeem naam, adres, telefoonnummer/e-mailadres, burgerservicenummer, geslacht, geboortedatum. Daarnaast ook eventueel test- en vaccineerafspraken en de testresultaten. 

Bij bron- en contactonderzoek worden ook medische gegevens vastgelegd (bijvoorbeeld klachten en symptomen en huisarts), waar iemand is geweest en met wie hij in contact is geweest. Het gaat om de gegevens van alle Nederlanders die met de GGD te maken hebben gehad voor een testafspraak, bron- en contactonderzoek of een vaccinatie. Miljoenen dus, zo berichtte RTL Nieuws.

PK

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: