India en, China klaar voor 12e gespreksronde

De patstelling tussen India en China sleept zich voort, waarbij elke kant momenteel 50.000 tot 60.000 troepen inzet langs de fel omstreden “Line of Actual Control” (LAC) in de Himalaya-regio Ladakh in India.

India en China zitten sinds september 2019 vast in een militaire impasse in het oosten van Ladakh. Toen de strenge winter in de Himalaya in mei 2020 eindigde, ontdekte India echter dat het Chinese Volksbevrijdingsleger (PLA) zwaarbewapende voorste bases in Ladakh had gebouwd.

De PLA besloeg naar verluidt ongeveer 250 vierkante kilometer in de Depsang-vlaktes. Depsang heeft een strategische weg die leidt naar Daulat Beg Oldi – ’s werelds hoogste vliegbasis op 5.100 meter (16.700 voet) – en Karakoram Pass.

De PLA bezette ook ongeveer 60 vierkante kilometer land in het “vingers” -gebied aan de noordoever van het Pangong-meer, zeiden Indiase functionarissen. China’s landroof is de eerste PLA-winterimplementatie sinds de 32-daagse Chinees-Indische oorlog in 1962.

In februari 2021 trokken de twee partijen troepen en wapens terug van de noord- en zuidoever van Pangong Lake na militaire en diplomatieke besprekingen.

Op zondag (27 juni) begonnen de Indiase minister van Defensie Rajnath Singh en legerchef generaal Manoj Mukund Naravane aan een driedaags bezoek aan Ladakh.

Het bezoek komt slechts twee dagen nadat India en China de elfde gespreksronde hebben gehouden om de impasse op te lossen. De Press Trust of India meldde echter dat de onderhandelingen vastliepen en dat China terughoudend was om zijn troepen terug te trekken uit Depsang Plains, Hot Springs, Gogra en Demchok.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: