Frank de Boer vertrekt als bondscoach Nederlands elftal

Frank de Boer is niet langer bondscoach van het Nederlands elftal. In overleg met de leiding van de KNVB besloten de bond en de Noord-Hollander dat het beter is om per direct uit elkaar te gaan na het mislukte EK, zo meldt de KNVB dinsdagmiddag 29 juni in een persbericht.

De 51-jarige De Boer en de KNVB zouden donderdag evalueren, maar dat werd naar voren geschoven naar dinsdag. De bondscoach deelde de KNVB-leiding, bestaande uit directeur betaald voetbal Eric Gudde en directeur topvoetbal Nico-Jan Hoogma, mee niet door te willen gaan. Dat was in lijn met het contract van de KNVB.

Een plek in de kwartfinales van het EK was een vereiste om verder te gaan. Die doelstelling heeft Oranje niet gehaald.

De Boer stond nog tot en met het WK 2022 in Qatar onder contract bij de KNVB. Ongeacht het resultaat zou al geëvalueerd worden na het EK, dat zondag eindigde voor Oranje met een roemloze 2-0-nederlaag tegen Tsjechië in de achtste finales.

Frank de Boer: “Vooruitlopend op de evaluatie heb ik besloten niet verder te gaan als bondscoach. De doelstelling is niet gehaald, dat is duidelijk. Toen ik in 2020 benaderd werd om bondscoach te worden vond ik het een eer en een uitdaging, maar ik was me ook bewust van de druk die er meteen vanaf mijn aanstelling op zou komen te liggen. Die druk neemt nu alleen maar toe, en dat is geen gezonde situatie voor mij, noch voor de selectie in aanloop naar zo’n belangrijke wedstrijd voor het Nederlands voetbal op weg naar WK-kwalificatie. Ik wil iedereen bedanken, natuurlijk de fans en de spelers. Complimenten ook aan de directie die hier op de Campus voor een echt topsportklimaat heeft gezorgd.”

Nico-Jan Hoogma, directeur Topvoetbal bij de KNVB: “Ondanks alle inzet van Frank is de doelstelling van minimaal de kwartfinale halen niet bewerkstelligd. Als die niet bereikt zou worden zouden we evalueren, wat eventueel een andere uitkomst zou hebben kunnen brengen. We hadden op een beter EK ingezet, dat is niet gelukt. De keuze voor Frank heeft anders uitgepakt dan we hadden gehoopt. Er moet nu door mij, na goed intern overleg, een opvolger gevonden worden. Daarbij is haast geboden, want 1 september spelen we alweer de belangrijke kwalificatiewedstrijd tegen Noorwegen in Oslo. We gaan nu verder evalueren, breder dan de coach alleen, het profiel aanscherpen, het werk doen wat van ons hier verwacht mag worden.”

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: