‘Een lockdown is geen vrijbrief om als een roekeloze te rijden’

“Together we can save lifes”

Het Korps Suriname Verkeersvrijwilligers (KSV) volgt de ontwikkelingen op verkeersgebied op de voet. De afgelopen dagen is Suriname steeds weer opgeschrikt tijdens ockdowns met een serie van verkeersongelukken.

Sabrina Hasselbaink, vrijwilligster bij KSV, zegt dat het aantal slachtoffers al boven de 1.000 is voor dit jaar. Vooral de slachtoffers hebben het moeilijk, het leed is vaak voor de rest van het verder leven, merkt zij op. Hasselbaink noemt het opmerkelijk dat tijdens de lockdowns met hoge snelheden wordt gereden. “Vaak zijn er nog mensen op straat en men houdt daar geen rekening mee.” Een mogelijke oorzaak is dat de gedachte al gauw opkomt, dat de weg vrij is. De KSV heeft als slogan “together we can save lives”.

‘Saka yu tempo 

Hasselbaink licht toe, dat het niet alleen om jezelf gaat, maar om iedereen eromheen. “Wanneer mensen roekeloos rijden en vanuit zichzelf denken dan veroorzaakt men risico’s voor anderen.” Voorrang hebben betekent niet dat je het onder elke omstandigheid ook moet afdwingen. “Je kan ook voorrang krijgen.”

Een lockdown is geen vrijbrief om als een roekeloze te rijden. Hassebaink wijst erop, dat er ook personen zijn die zonder vrijstellingsbrief de weg op gaan tijdens de lockdown. Een ander gevaar is, dat ouders tijdens de lockdown hun kinderen voor de deur laten spelen, waarbij sommigen de weg op gaan, vanwege de ogenschijnlijke rust. Het gevaar is, dat ieder moment een auto met hoge snelheid voorbij kan razen. Hasselbaink wijst eveneens op het belang van de actie van de politie ‘Saka yu tempo’. Meer controles in de wijken zou ertoe bijdragen dat er sprake is van meer veiligheid. 

Psycholoog Hilli Arduin liet eerder al weten, dat zij zowel jeugdigen als volwassenen kent die zich misdragen in het verkeer. Daarbij legde zij de nadruk op waarden, normen en controle van de politie. “Zonder controle zullen mensen zich niet geneigd zijn zich aan de regels te houden” liet de psycholoog weten. Arduin merkte ook, op dat mensen niet stilstaan bij het leed dat zij veroorzaken bij andere families door hun rijgedrag. 

RB

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: