VS voert luchtaanvallen uit in Irak en Syrië

De VS hebben een tweede ronde van luchtaanvallen gelanceerd tegen door Iran gesteunde milities in Irak en Syrië in opdracht van president Joe Biden, dit keer als reactie op drone-aanvallen op Amerikaans personeel in Irak.

Het Pentagon zei dat de faciliteiten werden gebruikt door de Iran gesteunde milities, waaronder Kata’ib Hezbollah en Kata’ib Sayyid al-Shuhada.

Het Syrian Observatory for Human Rights, een in Groot-Brittannië gevestigde groep die het Syrische conflict nauwlettend volgt via activisten ter plaatse, meldde dat ten minste vijf Iraakse milities zijn omgekomen bij de luchtaanvallen.

Amerikaanse militaire functionarissen zijn steeds meer gealarmeerd over drone-aanvallen op Amerikaanse militaire bases in Irak, wat gebruikelijker werd sinds een door de VS geleide drone vorig jaar de Iraanse generaal Qassem Soleimani bij de luchthaven van Bagdad doodde.

De stakingen van zondag zijn de tweede keer dat de regering-Biden militaire actie onderneemt in de regio. In februari lanceerden de VS luchtaanvallen op faciliteiten in Syrië, vlakbij de Iraakse grens, die naar eigen zeggen werden gebruikt door door Iran gesteunde milities.

Het Pentagon zei dat die aanvallen een vergelding waren voor een raketaanval in Irak in februari waarbij een civiele aannemer omkwam en een Amerikaans militair en andere coalitietroepen gewond raakten.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: