Mark Langaman zet traditionele inheemse muziekstijl voort

De veelzijdige Mark Lassoe meer bekend als Mark Langaman is jaren actief bezig in de muziekscene. Mark is vanaf zijn 12e bezig met het maken van muziek. Hij was in het koor van een culturelegroep tevens drummer. Hij begon als leerling en nadat hij ervaring had opgedaan heeft hij zijn eigen Sambura Groep opgericht genaamd Sambura Woyupore (echo van mijn drum). De artiest houdt zich met traditioneel muziek bezig waaronder muziek maken tijdens siksi wiki, poerblaka die men broko kindi noemt. Daarnaast draagt hij ook kennis van de Kawina muziekstijl, hij heeft mogen zingen met Kalwatino, Masuwa en Beradjie. Via een inheemse organisatie heeft hij ook uitnodigingen gehad vanuit Frans-Guyana, Manaus en Peru.

Vroeger heeft men alleen traditioneel muziek gemaakt met de Sambura, Krawasi en Maraka. Hedendaags geeft men shows aan gasten, optreden op nationale vrije dagen in de vorm van dans bijvoorbeeld vogel- en dierendans.

De opa van Mark, wijlen Max Langaman is een sambura zanger en drummer geweest. Wijlen Max Langaman ging van dorp tot dorp. De artiest kreeg naar eigen zeggen een droom. “Ik heb hem gezien in mijn droom. Ik zat naast hem met een hoofdtooi op en er waren ook anderen. Ze waren namelijk aan het zingen, zodoende zag ik hem meerdere malen in mijn droom. Het was de opdracht om van hem over te nemen. En tot heden wordt ik ook vanwege de kwaliteit door heel veel mensen uitgenodigd om de sambura te spelen. Dat vind ik persoonlijk geweldig. Momenteel ben ik Maraka liederen van mijn schoonvader aan het leren. Hij is namelijk een piaaman. Het bijzondere van traditionele inheemse muziekstijl is dat er door alle bevolkingsgroepen hierop wordt gedanst” aldus Mark Langaman

Khoesiaal P.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: