Wan Okasi presenteert ‘Wan Okasi Skoro’ en rijkt hand naar overheid

Stichting Wan Okasi stond dinsdag 22 juni stil bij haar 10-jarig bestaan. De op 20 november 2011 opgerichte stichting heeft de afgelopen jaren niet stilgezeten en heeft een bijdrage geleverd om de aandacht op de doelgroep te vestigen.

Volgens de meest recente data vanuit het ministerie van Arbeid in samenwerking met de International Labour Organisation (ILO) bestaat de doelgroep uit 43.766 personen. Deze groep leeft nog steeds in een isolement waardoor zij zich niet kunnen ontwikkelen tot zelfstandige burgers. Langzaam maar zeker staan meer sectoren open voor de doelgroep, maar er moet meer gebeuren. Een van de bereikte resultaten is dat het VN Verdrag voor de Rechten van de Mens met een Beperking is geratificeerd. “Er zijn nog steeds banken die deze doelgroep niet als volwaardige burger beschouwen”, zei de voorzitter van Stichting Wan Okasi, Aniel Koendjbiharie. Zo kunnen mensen met een beperking nog steeds niet overal een bankrekening openen. De organisatie heeft in de afgelopen jaren van de overheid zorgvervoer kunnen realiseren. 

Hoger niveau

Wan Okasi wordt naar een hoger niveau getild zodat het een social business organisatie wordt. Koendjbiharie merkte op, dat de organisatie niet langer alleen maar donatiebrieven wenst te schrijven, maar via eigen initiatieven op basis van social business concepten zal ondernemen. Onder de holding komen een zorgvervoersbedrijf, uitzendbureau, callcenter, kenniscentrum en worden er andere diensten geleverd. De personen die behoren tot de doelgroep van Wan Okasi zullen worden getraind en opgeleid want die mogelijkheden zijn er momenteel niet. Koendjbiharie benadrukte, dat de mogelijkheden er niet zijn, omdat de overheid, vanuit het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur de mensen niet kan accommoderen. Wan Okasi maakte daarom bekend, dat het de ‘Wan Okasi Skoro’ introduceert in de samenleving. Mensen kunnen van huis uit in hun eigen tempo gericht een opleiding volgen. “We gaan ze allemaal tot kleine ondernemers maken zodat wij geld kunnen verdienen.”

Niet eens

De organisatie is het nog steeds niet eens met de 750 SRD. “De regering zal een correctie moeten plegen”, liet Koendjbiharie weten. Hij wees ook op de vele regels die het welzijn van de mens met een beperking belemmeren in zijn of haar persoonlijke groei.

Onlangs stapte een vrouw met een beperking in het huwelijksbootje en als gevolg daarvan werd haar uitkering ingetrokken. “Omdat er een regel daar is op het ministerie, dat zodra je in het huwelijk treedt je uitkering wordt ingetrokken.” Volgens de voorzitter van Wan Okasi is het niet de eerste keer dat mensen met een beperking op een dergelijke manier worden benadeeld. “Het overkwam al een ander echtpaar en die man kon alleen maar weer aan zijn uitkering komen door het huwelijk te ontbinden.” Vandaar dat Koendjbiharie fel was in zijn bewoordingen, in aanwezigheid van de minister van Sociale Zaken en Volkshuisvesting, die vanwege de begrotingsbehandeling de president vertegenwoordigde.

“Zo kunnen we niet verder, er zijn regels daar op het ministerie die moeten veranderen”, liet hij weten. “Want mensen met een beperking hebben anders geen toekomst.” Hij voegde eraan toe, dat Wan Okasi de hand reikt naar de overheid, “reikt u ook de hand naar ons toe minister”. Gevraagd werd om het gratis beschikbaar stellen van internet voor de doelgroep, zodat zij hun opleidingen kunnen volgen. Vanaf 1 augustus is het streven om te starten met de eerste opleidingen, de doelgroep hoopt voor die tijd antwoord te krijgen op de vraag of gratis internet mogelijk is. 

Verspilling

Wan Okasi spreekt van een verspilling van talenten wanneer de duizenden mensen met een beperking niet ingezet kunnen worden in de samenleving. Het gaat erom dat deze personen zich kunnen ontwikkelen en dit gebeurt via opleidingen. Middels een versneld tempo is het de bedoeling dat de ruim 50.000 personen lessen kunnen volgen. Tevens werden het nieuwe logo van Wan Okasi en de website, wanokasi.online, gepresenteerd. 

RB

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: