Paracetamol innemen voor Covid-prik kan negatief effect hebben op immuunsysteem

Veel mensen vragen zich af of ze vóór hun Covid-19-vaccinatie paracetamol kunnen innemen om zo eventuele bijwerkingen van het vaccin te voorkomen.

Een burger vertelt aan de redactie van Dagblad Suriname, dat hij als advies van zijn werkgever kreeg om twee maal paracetamol in te nemen voor een Covid-prik en ook gelijk twee maal paracetamol na toediening van het vaccin. ‘Volgens mijn werkgever zou ik dus geen bijwerkingen van het vaccin ervaren. Maar, ik vertrouwde het niet helemaal, dus vroeg ik het aan een zuster. Die gaf op haar beurt aan dat ik pas paracetamol mag innemen als ik klachten zou krijgen, zoals koorts.’

Paracetamol slikken voordat je het corona-vaccin gaat halen om eventuele bijwerkingen te voorkomen, klinkt misschien als een goed idee, maar wetenschappers raden het af. Het zou namelijk de werking van het vaccin kunnen beïnvloeden, omdat het de immuunopbouw in de weg kan zitten. Het is al vaker gebleken, dat het innemen van paracetamol voorafgaand aan een vaccinatie een negatief effect kan hebben op de beoogde reactie van het immuunsysteem. Indien paracetamol vóór vaccinatie werd ingenomen resulteerde dit in een vermindering van de aanmaak van antistoffen. Als paracetamol pas ná de vaccinatie was ingenomen had dit geen effect op de aanmaak van antistoffen.

Helaas is het nog niet helemaal duidelijk of een lagere hoeveelheid antistoffen ook leidt tot verminderde bescherming tegen infectie, maar theoretisch zou dit dus wel het geval kunnen zijn. 

Paracetamol kan veilig ingenomen worden om bijwerkingen te behandelen na vaccinatie. Of het verstandig is om paracetamol al preventief, vóór vaccinatie in te nemen, is dus nog onzeker. Mogelijk resulteert preventieve inname van paracetamol in verminderde werkzaamheid van het vaccin.

Dew Sharman, VHP-Assembleelid en arts, zegt hierover: ‘Paracetamol na een vaccin is toegestaan om klachten als pijn en koorts te onderdrukken. Maar, paracetamol vooraf gebruiken heeft geen zin, omdat de meeste mensen geen of heel weinig bijwerkingen krijgen.’

SK

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: