BEP-Assembleelid Remi Kanape pleit voor landbouwers in het binnenland

De binnenlandbewoners zijn van oudsher landbouwers. In het binnenland wonen duizenden boerinnen. Nagenoeg elk gezin in het binnenland heeft een kostgrondje dat bewerkt en beplant wordt om zo brood op tafel te kunnen zetten. ‘Na gron nyan kweki oeng’, aldus BEP- parlementariër Remi Kanape deze week tijdens de begrotingsbehandeling in de De Nationale Assemblee.

“Vandaag de dag zijn er technieken die toegepast kunnen worden om de productie te verbeteren. Waarom gaat het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij niet naar het achterland om deze landbouwers te trainen dan wel te begeleiden in technieken om zo hun productie te verbeteren?’, vroeg Kanape zich af. 

Intussen is SRD 50 miljoen vrijgemaakt voor boeren die landbouwschade hebben geleden vanwege wateroverlast en of overstromingen. Ook boeren in het achterland zitten met de handen in het haar. Hun landbouwgewassen, voornamelijk aard- en knolgewassen, cassave, napi, sneesi taya, gember zijn verloren gegaan door de wateroverlast. ”Waar van het achterland moeten zij zich aanmelden om in aanmerking te komen voor die compensatie? Wat zijn de voorwaarden alsook de procedures die men in acht moet nemen? Wat is het bedrag waarvoor men maximaal in aanmerking kan komen, dus per landbouwer of boer?”, vroeg Kanape. 

Verder vroeg hij of er verslag kan worden gedaan van hoeveel de eerste keer is uitgekeerd, het liefst op districtsniveau, gekoppeld aan het aantal aanvragen, goedgekeurd en uitgekeerd bedrag. De minister van Landbouw, Veeteelt en Visserij, Parmanand Sewdien, is bij de beantwoording niet specifiek ingegaan op de vragen zoals gesteld door het Assembleelid. Bij de beantwoording in de tweede ronde zal hij ingaan op deze vragen, zo zei de minister. 

VP

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: