Karel Donk en de Covid regendans

Ik houd van een borrel, een feestje en van de goede dingen van het leven. Ik hoop daarom dat deze Covid ellende snel voorbij mag zijn. De uitslag van de verkiezingen gaf ons allen hoop op een beter leven. Geen beter leven dan een goed leven!  Onze beloofde droomeconomie draait nog steeds niet. Dit alles komt mede door de Covid pandemie met de vele restricties.  In een land hier ver vandaan was er eens een grote droogte. De mensen hadden niets meer te eten en te drinken. Toen kwam de medicijnman op het idee om de regendans uit te voeren. Men moest in een kring dansen en zingen: “regen, regen, regen”,…..enz. En zowaar; de lucht betrok en het begon te regenen.

Jammer dat de mensen geen mobilofoon hadden want als ze naar het weerbericht hadden gekeken, zouden ze zien dat er regenweer werd verwacht. Vijf jaar daarna was er weer een grote droogte. Maar de regendans werkte niet. De medicijnman gaf de opdracht om sneller te dansen en luider te zingen. Nada, het hielp niet! Een regendans helpt niet altijd; soms wel, soms niet.

De medicijnman gaf opdracht om in de nacht te dansen; het hielp niet. Ten slotte werd de opdracht gegeven om de hele weekend door te dansen; maar ook dat hielp niet. Tot hun geluk was er een stam aan de andere kant van het water, die hun zorgen een beetje kwam verlichten. Dit zielig verhaal is een voorbeeld van hoe je een probleem niet moet aanpakken.

Een probleem moet systematisch worden aangepakt. Als blijkt dat iets niet helpt, ga kijken hoe anderen het hebben opgelost en verander dan je methode als er nieuwe inzichten zijn. Ga regelmatig na of je criteria voor quarantaine nog gelden. Ik ben als elektrotechnisch ingenieur opgevoed om problemen aan te pakken en op te lossen. Vooral “out of the box” denken! Als de stroom in een fabriek is uitgevallen, gaan wij onderzoeken, meten, systematisch delen van de installatie in- en uitschakelen enz.

Op dit moment hebben wij in Suriname twee problemen: Een Covid probleem en een economisch probleem. Ik zal mij nooit bemoeien met de genezing van Covid patiënten. Zo zal een medicus zich ook niet bemoeien met het zoeken naar een stroomstoring in een fabriek. De behandeling van zieken is zuiver een probleem voor geschoolde genezers. Maar is de bestrijding van de pandemie een medisch probleem? Of is het een probleem van gezond verstand, verzamelen gegevens (data verzamelen), goede waarneming en goed bijstellen? Is het verantwoord om het alleen aan medici over te laten? Al een jaar lang draaien bedrijven slecht vanwege het Covid-probleem. Restricties en lockdowns stagneren ons werk en onze vrijheid.

Wij weten allemaal hoe de besmetting plaatsvindt: vochtdruppels van de ene op de andere persoon, virussen op voorwerpen die nog leven kunnen via onze handen worden overgebracht op ons lichaam en miniscule vochtdruppels uit onze longen, aerosolen, zijn zo licht dat ze als rooksliertjes om ons heen blijven hangen. Maar gelukkig zijn ze zo licht dat ze door een zuchtje wind weggevoerd worden.

Het gevaar is dus wel dat als je in een niet geventileerde zaal zit, op vele meters van elkaar en je hebt wel een mondkapje op, je aerosolen van besmette mensen in de zaal naar binnen kan krijgen. Kijk maar wat er is gebeurd met de pasbenoemde assembleeleden en ministers in hun niet geventileerde, luchtgekoelde vergaderzalen.

Uit statistisch onderzoek elders in de wereld is verder gebleken dat het virus snel onschadelijk wordt als het op een voorwerp terechtkomt. Ontsmetten is dus niet eens nodig. Ook wordt het virus snel onschadelijk bij veel vocht in de lucht en bij hogere temperaturen buiten. In ons land is besmetting buiten veel minder dan bijvoorbeeld in Nedeland in de winter. Besmetting is dus ook seizoensafhankelijk.

Nu naar Karel Donk. In onze nieuwsberichten heb ik vernomen dat hij een onafhankelijke derde (de rechter) heeft gevraagd om een uitspraak. Als geïnteresseerde en zwaar benadeelde (wie niet?) ben ik meteen op zijn website (www.kareldonk.com/lockdown/) geweest en ik heb zijn stukken gedownload. Daarbij is er een grafiek die alle relevante informatie geeft over de besmettingen. Ik wilde de grafiek graag hieronder voor u afdrukken maar het zou onleesbaar worden.

Ik heb het gevoel dat deze gegevens afkomstig zijn uit het bestand van het Covid-team vanwege de professionaliteit. Ik heb alle moeite gedaan om aan deze grafiek te komen; ook op de app van het Covid team kan ik het niet vinden. Dit omdat ik wilde aantonen dat de lockdowns de besmettingen opvoeren. Naar mijn overtuiging vinden de besmettingen binnenshuis plaats in kleine ruimten met veel mensen en kleine dichtbevolkte percelen met veel huisjes. De mensen die hun vertier gewoonlijk op straat zoeken, moeten thuisblijven en als er één is besmet volgen er meerdere. Zonder lockdowns besmetten de mensen elkaar ook; maar niet zo intensief als tijdens de lockdowns. In de grafiek van Karel zie je duidelijk dat de besmettingen sterk toenemen na de lockdowns en afnemen na stoppen ervan. De lockdowns zijn een regendans; het helpt niet altijd; soms wel (in het buitenland), soms niet (bij ons).

Wij hebben het al drie keer geprobeerd en het wordt steeds erger. Kijk maar naar de grafiek. Bij de derde is dat veel erger; waarschijnlijk door de nieuwe varianten. Te veel doden!

Ik denk dat Karel, met zijn stap naar de rechter, met duidelijke aanwijzingen is gekomen en zelfs als de rechter hem ongelijk geeft, denk ik dat het Covid team met de gegevens die zij nu hebben, zullen stoppen met de regendans. Als je ziet dat de dans niet helpt, stopt ermee en ga een andere oplossing zoeken.

Mijn idee voor een oplossing is: Stop met avondklok, stop met lockdowns, geef goede voorlichting, laat alle bedrijven weer openen en besteed vooral extra aandacht aan besmetting door aerosolen. Dus let op de ventilatie. En ga op volle kracht door met vaccinatie. Van Mohana naar VVV. Ventilatie en Vaccinatie voor onze Vrijheid.

En blijf fit, vermijd Covid!

Van: Rudi Jadnanansing.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: