Rationaliseren entourage Natio, oefenwedstrijden blijven uit

We schrijven u dit enkele dagen na de enorme teleurstelling van de beslissende wedstrijd tegen Canada. We schreven enkele dagen terug voor de wedstrijd dat het plaatje van Natio op 8 juni duidelijker zou worden…en ook dat Suriname een veel sterker team voor de WK-kwalificatie had kunnen inschrijven, maar dat de spelers uit de diaspora niet bereid zijn geweest voor Suriname uit te komen. Na de wedstrijden van Haïti tegen Canada en Curaçao tegen Panama is het inderdaad duidelijk geworden waarom Suriname afgegaan is tegen Canada. In de eerste plaats is het duidelijk dat trainer Dean Gorre niet veel geleerd heeft uit de wedstrijden met de 3 eerste zwakke tegenstanders. Hij heeft spelers opgesteld waarvan op sociale media al gesteld werd dat die tegen een sterke Canada niet zouden kunnen meedoen al zouden ze dat nog 100% hun best doen: Leerdam, Koolwijk en Hasselbaink. We zijn vooral Nigel Hasselbaink dankbaar voor wat hij tot nu toe voor Natio heeft gedaan, maar voor Gold Cup en hogere wedstrijden is hij te traag, te statisch en te klein. Sterke spelers die heel veel minuten op een hoger niveau hebben gemaakt en de zogenaamde sterren van Canada hadden kunnen indammen zijn door Gorre op de bank gelaten: Abena en Dankerlui. Ook voorin had de trainer al in de eerste helft moeten inzien dat hij beweeglijke jongens die ook kunnen storen en jagen had moeten zetten als Jozefzoon, Tevreden, Concacaf topscorer Vlijter of Comvalius. Jozefzoon heeft zowel kwaliteit en inzet laten zien en had tegen Canada druk kunnen zetten. Na een mindere wedstrijd waarin hij altijd correct op zijn plek stond maar een aantal rijpe kansen miste, werd Concacaf topscorer Vlijter voor altijd naar de reservebank verbannen. En dan komen we, vooral na de laatste wedstrijden van Curaçao en Haïti te hebben gezien, op het heikele punt van inzet, het spelen voor ‘je land’ en bereid zijn daarvoor blessures te incasseren en lichaamspijn en vermoeidheid te doorstaan. En de eerlijkheid gebiedt om te zeggen dat niet eens 25% van de strijdlustigheid die we bij Curaçao en Haïti hebben gezien, te zien was bij de wedstrijd van Natio tegen Canada. De strijdlustigheid die we bij Natio hebben gezien in de laatste wedstrijden voor we ons kwalificeerden voor de Gold Cup hebben wij tot nu toe niet gezien met de nieuwe formatie van Dean Gorre, noch bij Cayman en de andere zwakke wedstrijden, noch bij Canada. Vergeleken met de wedstrijden van Curaçao en Haïti, lijkt het erop alsof de nieuwe jongens van Gorre zich niet thuis voelen in Natio. Het lijkt alsof ze zich niet welkom voelen in huis en zodanig (ver)vreemd zijn nog dat ze massaal dichtklappen. Ook het leiderschap van een captain hebben wij vooral tijdens de wedstrijd van Canada gemist. Het team van Natio hing als los zand aan elkaar en al in de eerste helft bleek dat het team eigenlijk naarstig uitkeek naar een verlossend eindsignaal van de arbiter. Wij kennen het fijne niet, maar het is niet uitgesloten dat de profjongens hun kostbare assets (hun benen en hun gezondheid) niet op het spel willen zetten voor een land dat niet ruim in de middelen zit, constant kampt met wanbestuur en corruptie en niet met miljoenen dollars dus zal kunnen compenseren. Als dat het is, dan heeft het binnenhalen van allerlei high profile spelers geen zin. Want, dat hebben Curaçao en Haïti bewezen, niet een verzameling van grote klinkende namen is een voorwaarde van succes, maar vooral jongens die vol gas geven en niet bang zijn voor een blessure of vermoeidheid in tijd die eigenlijk vakantietijd is. De enige speler die spelers aansprak en stress op zijn gezicht liet zien was Tevreden en Dankerluit na hun invalbeurt. Inzet heeft te maken met een enorm dwingende plichtsbesef en/of liefde en passie. Het enorme culturele, economische en sociale verschil tussen Suriname en Nederland, kan het dwingende plichtsbesef en/of de liefde en de passie in de weg staan. In Haïti spelen overwegend donkere Haïtianen met een Haïtiaans paspoort, voor Curaçao spelen jongens die allemaal in een Koninkrijksverband zitten. Dean Gorre moet even serieus met een paar serieuze technische mensen gaan zitten en nadenken over de haalbare inzet van zijn jongens. Een ding hebben wij de jongens van Natio in de oude setting niet kunnen verwijten en dat is gebrek aan inzet, wel gebrek aan technische vaardigheid (soms een enorm gebrek) en dat heeft te maken met hun leef- en woonomstandigheden en de technische begeleiding (of het gebrek daarvan) in de clubs vanaf de jeugd. Indien jongens niet bereid zijn om zich ten volle in te zetten, dan moet Dean Gorre overgaan tot een heroriëntatie en aanpassingen.

En dan komen we bij de entourage van Dean Gorre. Onze trainer is begonnen met een flinterdunne kern bestaande uit mensen waarop de SVB grip heeft en een deel waarop de SVB geen grip heeft. Intussen is de kern niet-officiële officials in binnen en buitenland alleen maar groter geworden en staat de SVB zoals het schijnt heel ver van Natio. En het kan dat onze luie ‘bobo’s’ heel blij mee zijn dat ze niets hoeven te organiseren, maar zich lekker in hun ’jas’ kunnen hijsen, maar we roepen de SVB op om de entourage van Dean Gorre even te bekijken en hem te beschermen van een gijzeling. Ook met de SVB administratief de rol vervullen en Dean Gorre niet in de steek laten. Er is een vermoeden dat Dean Gorre mogelijk gegijzeld is door een groep en dat staat sterke formaties dan in de weg. Met betrekking tot de entourage van de trainer laten we het voorlopig hierop. Er valt nog meer te zeggen over Natio op weg naar de Gold Cup, maar 1 ding moeten we wel ten slotte stellen naar aanleiding van de Engelse verantwoording van Dean Gorre op social media. Het bescheiden voetballand is op de kaart gezet, door Surinamers die in teams als Robinhood en Transvaal hebben gespeeld en in de jaren ’70 een potje konden breken in de regio. Door de afkomst hebben bedoeld of onbedoeld ook Ruud Gullit, Frank Rijkaard, Gerald Vanenburg, Jimmy-Floyd Hasselbaink, Clarence Seedorf, Edgar Davids, Arron Winter, Winston Bogarde, Michael Reiziger, Urby Emanuelson en Georginio Wijnaldum op de kaart gezet. En… we zien dat Natio weer een Gold Cup zal doen zonder oefenwedstrijden. Is dat wel verstandig? We komen nog terug op onze Natio.                  

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: