Filmacteur Ned Beaty op 83-jarige leeftijd overleden

De acteur Ned Beatty, die zijn filmdebuut maakte in ‘Deliverance’ uit 1972 en memorabele optredens leverde in klassiekers als ‘Network’ uit 1976 en ‘Superman’ uit 1978, is zondag 13 juni op 83-jarige leeftijd overleden.

‘Ned is zondagochtend een natuurlijke dood gestorven, omringd door zijn familie en geliefden”, zei Beatty’s manager, Deborah Miller, in een verklaring, aldus Amerikaanse media. ‘Zijn familie heeft besloten om details op dit moment privé te houden. Ned was een iconisch, legendarisch talent, evenals een dierbare vriend, en hij zal door ons allemaal worden gemist.’

Beatty, geboren in 1937 in Louisville, Kentucky, begon in de jaren zestig als acteur in het regionale theater in het zuiden voordat hij zijn filmdebuut maakte in de film “Deliverance” van John Boorman uit 1972 als zakenman uit Atlanta op een kanotocht met drie vrienden die vernederd – en verkracht – werden door twee bergmannen uit Georgia.

Dat memorabele debuut tegenover Burt Reynolds en Jon Voight zette Beatty op de kaart in Hollywood. Hij verscheen vervolgens in tal van films en tv-shows in zijn 50-plus jaar als acteur, wat het belang aantoonde van ondersteunende cast en dat karakteracteurs ook de scène konden stelen.

Twee jaar later verdiende hij een Oscar-nominatie voor zijn ondersteunende rol in ‘Network’ uit 1976, waar hij een korte maar gedenkwaardige rol speelde als een tv-netwerkmanager die een gepassioneerde toespraak van vijf minuten houdt voor Peter Finch’s steeds losgeslagen on-air nieuwspresentator, Howard Beale, en probeert te betogen dat de controle van de mensheid over de mensheid een goede zaak zou zijn.

Twee jaar later speelde Beatty de stuntelige sidekick van DC Comics-schurk Lex Luthor in de Superman-film uit 1978, tegenover Gene Hackman en Christopher Reeve. Als Luthor’s minion Otis gaf Beatty een subtiel grappige en gedenkwaardige uitvoering die het superheldendrama soms bijna een komedie maakte.

Gedurende zijn carrière werd Beatty’s handelsmerk het spelen of uiten van schurken die gelijke mixen waren van charismatisch en stuntelend, maar ook in staat om geloofwaardig eng te zijn.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: