Amerikaans Novavax-vaccin ruim 90 procent effectief

Novavax Inc zei maandag 14 juni, dat haar Covid-19-vaccin voor meer dan 90% effectief is, ook tegen een verscheidenheid aan zorgwekkende varianten van het coronavirus in een laat stadium van in de VS uitgevoerd klinisch onderzoek.

De studie van bijna 30.000 vrijwilligers in de Verenigde Staten en Mexico zet Novavax op schema om in het derde kwartaal van 2021 een aanvraag in te dienen voor noodtoestemming in de Verenigde Staten en elders, aldus het bedrijf.

Het op eiwitten gebaseerde vaccin was meer dan 93% effectief tegen de gemakkelijker overdraagbare overheersende coronavirusvarianten die tot bezorgdheid hebben geleid bij wetenschappers en volksgezondheidsfunctionarissen, zei Novavax.

Op eiwit gebaseerde vaccins zijn een conventionele benadering waarbij gezuiverde stukjes van het virus worden gebruikt om een ​​immuunrespons op te wekken, zoals die worden gebruikt tegen kinkhoest en gordelroos.

Terwijl de proef werd uitgevoerd, circuleerde de virusvariant die voor het eerst werd ontdekt in het Verenigd Koninkrijk en nu bekend staat als de Alpha-variant, het meest in de Verenigde Staten, aldus het bedrijf.

De betreffende varianten die voor het eerst werden geïdentificeerd in Brazilië, Zuid-Afrika en India werden ook ontdekt bij de deelnemers aan de proef, vertelde Novavax’ hoofd van onderzoek en ontwikkeling, Dr. Gregory Glenn, aan persbureau Reuters.

Het vaccin was 91% effectief bij vrijwilligers met een hoog risico op ernstige infectie en 100% effectief bij het voorkomen van matige en ernstige gevallen van Covid-19. Het was ongeveer 70% effectief tegen virusvarianten die Novavax niet kon identificeren, zei Glenn.

Novavax zei, dat het vaccin over het algemeen goed werd verdragen. Bijwerkingen omvatten hoofdpijn, vermoeidheid en spierpijn en waren over het algemeen mild. Een klein aantal deelnemers ervoer bijwerkingen die als ernstig werden beschreven.

‘Veel van onze eerste doses zullen gaan naar lage- en middeninkomenslanden. Dat was sowieso al ons doel’, aldus directeur Stanley Erck. De topman zei maandag tegen Amerikaanse media, dat de leveringen aan de VS mogelijk naar het Covax-programma gaan. Dat initiatief van onder meer de Wereldgezondheidsorganisatie, WHO, ziet erop toe dat armere landen ook vaccins krijgen.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: