Zeker 12 leden Venezolaanse Copa America-delegatie Covid-19 positief getest

Twaalf leden van de Venezolaanse Copa America-voetbaldelegatie hebben positief getest op Covid-19, aldus gezondheidsfunctionarissen in gastland Brazilië zaterdag 12 juni, een dag voor de openingswedstrijd van het toernooi.

Niet bekend is wie precies zijn besmet en of spelers onder de besmette personen zijn.

De Zuid-Amerikaanse Voetbal Confederatie CONMEBOL maakte een en ander vrijdagavond meteen bekend, kort nadat het Venezolaanse team in Brazilië was aangekomen, en informeerde de lokale gezondheidsautoriteiten.

‘Allen zijn asymptomatisch, geïsoleerd in individuele kamers en worden gecontroleerd door het CONMEBOL-team en lokale gezondheidsfunctionarissen’, voegde CONMEBOL in haar verklaring eraan toe. De organisatie zei niet hoeveel spelers positief hadden getest.

Het Venezolaanse voetbalteam neemt het zondagavond op tegen regerend landskampioen Brazilië in het Mane Garrincha-stadion in Brasilia.

CONMEBOL zei vrijdag dat het teams onbeperkte vervangingen zou toestaan ​​voor spelers die zijn uitgesloten vanwege positieve Covid-19-resultaten of contact met positieve teamgenoten.

Het nieuws komt nadat verschillende groepen en individuen – waaronder enkele coaches, spelers en stafleden van de Braziliaanse senaat – hun bezorgdheid hadden geuit over Brazilië als gastheer van het voetbaltoernooi te midden van de Coronavirus-pandemie.

Brazilië is zwaar getroffen door het virus, met meer dan 484.000 doden – het op één na hoogste aantal ter wereld – en tot nu toe meer dan 17.2 miljoen infecties, volgens gegevens van de Johns Hopkins University.

Veel Brazilianen geven de extreem rechtse president Jair Bolsonaro, een Covid-19-scepticus die de volksgezondheidsmaatregelen om de verspreiding van het virus in te dammen heeft afgewezen, de schuld van de stijgende pandemie – en ze hadden erop aangedrongen de Copa America uit te stellen.

Vorige week drongen leden van een Senaatscommissie die de aanpak van de pandemie door Bolsonaro onderzoekt, er bij de organisatoren op aan het toernooi uit te stellen, daarbij verwijzend naar lage Covid-19-vaccinatiepercentages in het land, naast andere risicofactoren.

‘Brazilië biedt geen hygiënische veiligheid voor het houden van een internationaal toernooi van deze omvang’, zeiden ze in een open brief. ‘We zijn niet tegen de Copa América in Brazilië of waar dan ook. Maar we geloven dat het toernooi kan wachten tot het land er klaar voor is om het te organiseren.’

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: