Nuancering berichtgeving weggelopen Covid-19 patiënt RZW

‘Het Regionaal Ziekenhuis Wanica, RZW, betuigt welgemeende deelneming aan de nabestaanden van de onlangs overleden patiënt, in de mediaberichten benoemd als John L.’, zo stelt het RZW in een zaterdag 12 juni uitgebrachte verklaring.

‘Deze ingrijpende gebeurtenis, heeft tot de nodige publieke belangstelling geleid. Bij vraagstelling door de media heeft de directie naar de op dat moment bekende informatie verklaard. Onderzoek en meer recente rapportage, geeft aanleiding tot nuancering’, zo schrijft het ziekenhuis.

Nu is de directie van het RZW gebleken, dat ‘uit rapportage blijkt dat de bewaking, de politie en de militairen het zwampgebied nabij het ziekenhuis, niet doorzocht hebben op een wijze die tot ontdekking van de overledene heeft geleid. Hoewel de zoektocht en communicatie conform de op dat moment geldende protocollen hebben plaatsgevonden tussen het ziekenhuis en de autoriteiten, willen wij benadrukken dat het de inspanningen van de familie zijn geweest, die tot de ontdekking hebben geleid’.

Intussen zijn de protocollen aangescherpt. 

‘De Directie brengt namens het ziekenhuis, tot uitdrukking, waarde te hechten aan de juistheid van de feiten en aanvulling met dit bericht, waar nodig. Het Ziekenhuis betreurt de gebeurtenissen en wenst de nabestaanden sterkte toe, en hoopt op een waardige maatschappelijke herinnering en gedenking van de overledene.’

Commotie

Enige commotie was er woensdagmiddag 9 juni op het terrein van het Regionaal Ziekenhuis Wanica. Er zou sprake zijn geweest van een Covid-19 patient die uit het ziekenhuis zou zijn gerend, nadat hij was gevaccineerd tegen het virus en in de war zou zijn geraakt. Familieleden die naar het ziekenhuis waren gekomen, waren zeer emotioneel, zo bleek uit beelden die op social media circuleerden.

De volgende ochtend, donderdag, werd de man dood gevonden. Hij zou woensdag met familie hebben gebeld en hebben gezegd, dat hij in de war was. Een andere versie deed de ronde, dat de man vanwege zijn gezondheidstoestand zelfmoord had willen plegen. 

Nadat de man het ziekenhuis was uitgerend en zijn toevlucht had gezocht in grasland bij het ziekenhuis zou hij naar verluidt in eerste instantie achterna zijn gezeten door een militair en een agent, maar zij staakten op een moment hun zoektocht naar de man. Ook daarover gaan uiteenlopende versies de ronde. Zo zouden de militair en agent en anderen de zoektocht hebben gestaakt vanwege de invallende duisternis en een tekort aan zaklantaarns, daarentegen beweren personen die ter plekke waren, dat de zoektocht werd gestaakt vanwege de grote hoeveelheid water op het land. Ook zouden agenten hebben gezegd, niet naar de man te willen zoeken, omdat het niet ging om een crimineel. 

Donderdagochtend rond acht uur werd de man dood aangetroffen in een zandput bij het ziekenhuis. Boze familieleden waren weer aanwezig bij het ziekenhuis nadat ze hadden vernomen dat hun familielid dood was gevonden. Zij zouden hebben beweerd niet te geloven, dat hun familielid Covid-positief was getest.

PK

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: