Evangelisch-Lutherse Gemeenten Amsterdam en Rotterdam in actie voor Suriname

Vooral steun voor sekswerkers en hiv-patiënten 

De Evangelisch-Lutherse Gemeenten in Amsterdam en Rotterdam zijn spontaan in actie gekomen voor Suriname, waar de coronacrisis zeer hard heeft toegeslagen. ‘Wij willen helpen waar geen helpers zijn’, zegt diaken Lilian Jangali vrijdag 11 juni in het Nederlands Dagblad.

In zo’n penibele situatie zijn het vaak de arme en onaanzienlijke groepen die klem komen te zitten, vertelt Lilian Jangali, diaken van de Oude Lutherse Kerk, gevestigd in het centrum van Amsterdam. De lutherse gemeenschap telt in de hoofdstad nog twee andere gemeenten, in Zuid-Oost en in Zuid. In alle drie de gemeenten zitten leden die oorspronkelijk uit Suriname afkomstig zijn of banden hebben met het land.

Opbrengst wandelevenement naar sekswerkers en hiv-patiënten 

‘Als diakenen hebben we in twee dagen spontaan een sponsoractie opgezet. We organiseren zondag 13 juni  een wandelevenement, waarvan de opbrengst naar sekswerkers en hiv-patiënten gaat. Dat zijn groepen die het nu extreem zwaar hebben in de Surinaamse samenleving.’ Jangali vertelt dat de lutheranen in Rotterdam besloten hebben mee te doen aan de actie.

‘Er is nu een totale lockdown ingegaan voor drie weken. De kans is groot dat die verlengd wordt. Door de covid-explosie is er geen werk. Veel mensen verdienen niets, lijden armoede en komen op straat te staan. Er zijn zelfs Surinamers die niets te eten meer hebben.’ 

Suriname heeft geen financieel vangnet in de vorm van uitkeringen, op een bescheiden oudedagsvoorziening na. Wie niet werkt, heeft geen inkomen. 

‘Prostituees en hiv-patiënten worden aan hun lot overgelaten, mogelijk 20.000 mensen’

‘Er is veel verborgen leed.’ Twee groepen worden helemaal aan hun lot overgelaten: prostituees en hiv-patiënten. Volgens cijfers die Jangali kreeg, zou het gaan om twintigduizend mensen. ‘Zij staan onderaan de maatschappelijke ladder. Er wordt op hen neergekeken. Als je hiv hebt, ben je een homo en besmettelijk, dus moet je uit de buurt blijven, vinden veel mensen. En sekswerkers worden hoeren genoemd.’ 

‘Vaak is er een verband met armoede. Vooral vrouwen hebben geen inkomsten en ‘‘verkopen’’ daarom hun lichaam. Met de totale lockdown en eerder een avondklok was er voor sekswerkers geen geld te verdienen.’ Voor deze kwetsbare mensen is er nog meer misère bijgekomen. Door zware regenval ligt Paramaribo onder water, waardoor daklozen nergens kunnen slapen. Ze leggen zich te ruste in portieken of onder bomen.

Waarom helpen de lutheranen in Amsterdam juist deze groepen? ‘Het zijn ménsen’, reageert de diaken. ‘Wij willen helpen waar geen helpers zijn. Jezus keek ook om naar mensen die buiten de maatschappij werden gesloten. We zijn op de wereld om elkaar te helpen en er voor elkaar te zijn.’ 

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: