Respecteer inheemsen en marrons in achterland die zich niet laten vaccineren

‘Discussie’ over wel/niet vaccineren neemt tendentieuze vormen aan

Respecteer het besluit van inheemsen en marrons in het binnenland die zich niet laten vaccineren. Zij hebben hun redenen om dat niet te doen. Het gaat om mensen die zeer dicht bij en met de natuur leven. Het zijn over het algemeen waarschijnlijk ook nog eens gezondere mensen dan de bewoners in bijvoorbeeld de stad, Paramaribo. Overigens, er zijn ook binnenlandbewoners die zich wel (hebben) laten vaccineren.

Gebleken is dat veel inheemsen en marrons niet warm lopen om zich te laten vaccineren – hetgeen hun goed recht is – en dat leidt tot dusdanige reacties op onder andere social media, dat je je in gemoede kunt gaan afvragen hoe het is gesteld met het democratische gehalte van het land en met het respecteren van wereldwijd vastgelegde mensenrechten. Er zijn mensen die stellen, dat inheemsen en marrons in het binnenland moeten blijven en niet naar de stad moeten komen. Het is een ongefundeerde en kortzichtige vrees voor besmetting met het Covid-virus.

Wanneer iedereen gewoon afstand bewaart en een mondkapje draagt – iedereen, dus ook inheemsen en marrons -, dan hoeft er geen vrees te zijn. Wanneer gaan mensen dat nu eens begrijpen, waarom anders die maatregelen? Dus ga niet over tot het ‘isoleren’ van inheemsen en marrons uit het achterland uit ongegronde besmettingsvrees. 

Het druist tegen alle democratische principes en mensenrechten in om te stellen, dat binnenlandbewoners maar in het binnenland moeten blijven, zodat ze geen Covid oplopen. ‘Respect voor een ieder, maar er horen wel wat spelregels bij’, is onder een van de reacties op social.

Maar, laat dan iedereen – ook en vooral de mensen in en rond Paramaribo – eens de spelregels in acht nemen en een mond-/neuskapje dragen en de 1.5 meter afstand bewaren.

Ook inheemsen en marrons mogen zich overal vrij bewegen

Inheemsen en marrons mogen zich, zoals iedereen, vrij overal bewegen, ook in Covid-tijd. Het wordt tijd dat iedereen eens het belang van het mondkapje en de 1.5 meter afstand gaat inzien. 

Er gaan toch ook mensen vanuit de stad, gevaccineerd of niet, naar het binnenland? Bijna ieder weekend, dat mag wel? Nemen die geen Covid mee naar het achterland? En inheemsen en marrons zouden volgens veel mensen niet naar de stad mogen komen vanwege een ongefundeerde vrees voor besmetting. Ongelooflijk hoe de gedachtegang van mensen in Covid-tijd gevaarlijke ondemocratische vormen aanneemt. Dat hele ‘Covid-gedoe’ krijgt meer en meer dubieuze tendensen en dat is zeer kwalijk en verwerpelijk.

Ook wordt gesteld, dat vaccineren vrijwillig is, maar meteen er achteraan wordt gezegd, dat  niet vaccineren een keus en op termijn beperkingen met zich mee zal brengen. ‘En wie kiest om niet te vaccineren zal voorzichtig moeten blijven, maar dat is die persoon zijn eigen verantwoordelijkheid en niet de mijne!!!’, aldus een persoon op social media.

Laat iedereen elkaar respecteren en accepteren

Maar, het kan en mag niet zo zijn dat iemand die zich misschien wel heeft laten vaccineren, meer zeggenschap, rechten, et cetera krijgt/heeft dan iemand, die om welke reden dan ook, zich niet heeft laten vaccineren. Ook de niet gevaccineerde persoon kan zich verder gewoon aan de maatregelen houden, dan hoeft er toch geen enkele vrees te zijn…… Maar, nu lijkt het erop alsof een groep buitengesloten gaat worden, omdat die gewoon gebruik maakt van zijn zelfbeschikkkingsrecht en misschien ook gewoon alle maatregelen verder in acht neemt. Dus, laat iedereen elkaar respecteren en accepteren in welke besluitvorming dan ook. Leg niemand iets op, dwing en beperk mensen niet. 

Wie hoor je over de duizenden illegalen?

Trouwens, wat te denken van de vele duizenden illegale buitenlanders in het land? Wie hoor je daar over?? En, waarom niet iedereen die geen mondkapje draagt buitensluiten, isoleren, want zij zijn degenen die een risico vormen voor de volksgezondheid, niet de personen die zich wel aan de maatregelen houden, en dat kunnen toch ook die inheemsen en marrons zijn die zich niet laten vaccineren?

Laat iedereen die een mening heeft over het Covid-virus en de vaccins objectief en relativerend zijn, gebaseerd op feiten en niet suggestief en welhaast discriminerend naar groepen in de Surinaamse samenleving die om welke reden dan ook zich niet laten vaccineren, de natuurmensen: de inheemsen en marrons.

PK

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: