Kuilen en gaten in wegen zorgen voor levensgevaarlijke situaties

Door wateroverlast als gevolg van de regens van de afgelopen weken zijn op vele wegen in en buiten Paramaribo diepe kuilen ontstaan of zijn bestaande kuilen verergerd die de verkeersveiligheid enorm in gevaar brengen. Bij regens lopen deze kuilen vol met water en menige automobilisten worden vaak op het laatste moment ermee verrast met alle nare gevolgen van dien voor het voertuig, de inzittenden en medeweggebruikers. De gevolgen kunnen fataal zijn. 

Zoals afgelopen woensdag op de Oost-west verbinding nabij Welgelegen in het district Coronie. Een auto moest uitwijken voor een kuil met water, slingerde vervolgens over het wegdek, ramde een schutting en belandde in de trens. Een 13-jarig meisje overleed ter plaatse. Ondertussen is bekend dat een tweede persoon bij het ongeval, de 56 -jarige oma van het meisje is overleden in het RGD Medisch Centrum Coronie. Het ongeval in Coronie is heel triest omdat er mensenlevens te betreuren zijn. Dit klemt des te meer, aangezien de situatie van die wegstrekking al enige tijd onder constructie is, maar dat het werk nu bijkans een jaar stilligt.  

Verkeersongevallen als gevolg van kuilen in het wegdek izijn de afgelopen tijd schering en inslag. Meestal eindigen zulke ongevallen met ernstige schade aan het voertuig; of een aanrijding met een ander voertuig als gevolg van een plotselinge uitwijkmanoeuvre. Elektriciteitspalen en/of schuttingen moeten het vaak ook ontgelden. 

De vraag is wie verantwoordelijk gesteld moet worden voor deze ongelukken. Het is een zorgplicht van de Staat Suriname om de wegen in goede staat van onderhoud te hebben. Daar betalen wij als burgers de Wegenbelasting en government take voor. De slechte staat van onderhoud van de wegen zorgt dagelijks voor schade aan voertuigen en er kunnen zelfs mensenlevens te betreuren zijn.

In de binnenstad van Paramaribo, in de buitenwijken bijna overal kan men van die zeer gevaarlijke kuilen benoemen. Behalve dat ze door het water steeds dieper worden, vertonen ze ook van die scherpe randen. En niet zelden op plekken waar je als weggebruikers het niet verwacht: zoals achter een hoek van een kruispunt of gewoon midden in het wegdek. En als door regen zo’n kuil volloopt met water en je niet echt bekend bent met de weg is een ongeluk zo gebeurd.

Voor weggebruikers is het zaak niet alleen aandacht te hebben voor het verkeer, maar ook bedacht te zijn op zulke “onverwachte” diepe kuilen. Meestal overvalt het je gewoon als automobilist. Ondanks deze gevaarlijke situatie op het wegdek, heb je toch ook van die “verkeerscriminelen” die hoge snelheden aanhouden en daarmee levensgevaarlijke situaties creëren voor zichzelf en mede weggebruikers.

Doordat de regens nog enige tijd zullen aanhouden en “gebrek aan middelen” het ministerie van Openbare Werken voorlopig ook nog behoorlijk parten zal spelen, ziet het er niet naar uit dat er spoedig een oplossing komt voor het kuilenprobleem. Toch zouden er provisorische oplossingen voor bedacht moeten worden. Vooral op die plekken die, even gezegd, “strategisch levensgevaarlijk” zijn. Het wordt dan ook tijd dat het Ministerie van Openbare Werken haar taken serieus oppakt. 

SS

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: