Jeugd psycholoog signaleert vroegtijdig schoolverlaten

Kinder- en jeugdpsycholoog Juljo Cruden (zie foto) zegt vrijdag 11 juni in gesprek met Dagblad Suriname, dat jongeren in deze periode van de lockdown meer in huis zijn en meer tijd op het internet doorbrengen.

Cruden zegt op te merken uit gesprekken met jongeren, dat zij in deze periode eerder stoppen met school om een baan te zoeken of omdat ze een aanbod hebben gekregen om te gaan werken. 

“De school bezoeken wordt duur en jongeren zien eigenlijk weinig reden om nog tijd hierin te investeren, geven ze aan.” Volgens de psycholoog ligt dit deels aan het onduidelijk beleid en de minder goede communicatie op dit gebiwd. Een ander deel wordt bepaald door de situatie, waarbij de combinatie van Covid, de maatregelen en toename van de prijzen van goederen en diensten een belangrijke rol spelen in de beslissingen die jongeren momenteel nemen. “Dit alles kan jongeren wel vaker laten denken om de school te verlaten en een aanbod om geld te verdienen sneller te om armen.”

Cruden kan de jongeren deels begrijpen. “Het is vaak een vergeten groep en men besteed minder aandacht aan hen, ze zitten met heel veel vragen en hebben soms zelf geweldige ideeën vanwege hun creatieviteit. Bij bepaalde lukt het om ze te laten begrijpen, dat ze in hun laatste jaar zitten bijvoorbeeld en even moeten volhouden, maar bij anderen is het wel veel praten en luisteren om ze goed te begrijpen.”

De psycholoog vervolgt door te stellen, dat soms er niets anders opzit dan de keus van de jongeren te respecteren. 

RB

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: