De burger vindt: ‘Met nog meer prijsverhogingen kunnen we de tent sluiten’

‘IMF houdt geen rekening met menselijk leed’

De regering wil een overeenkomst gaan sluiten met het IMF (internationaal Monetair Fonds) in ruil voor US$ 690 miljoen financiële steun. Ze zal echter moeten voldoen aan marktconforme eisen. Maar, zal de burger in staat zijn de komende prijsverhogingen te kunnen dragen? Zo nee, waarom niet? Die vraag stelde Dagblad Suriname haar lezers en volgers op social media.

Uit de vele binnengekomen reacties is een selectie gemaakt die hieronder is opgenomen.

Rocko:  ‘Als je miljoenen leent aan een failliet land die haar zaken niet in orde heeft, moet je als geldschieter zekerheid hebben dat ze het kunnen betalen. Gaat u SRD 1.500 lenen aan een arm gezin die maar blijft lenen en 2 auto’s heeft die ze niet kunnen onderhouden? Je gaat als schuldeiser eisen dat ze afstand doen van hun auto’s en zuiniger moeten leven, zodat het arm gezin de schuld kan aflossen. Makkelijker kan ik niet uitleggen. Ik hoop dat er een goed sociaal vangnet komt,want burgers zitten thuis als gevolg van de corona-pandemie Het is een dubbele financiële klap!

Suraj: ‘Wordt Suriname erger dan Afrika nu dan? Deze regering moet eraf mang, lening tap lening de mang ey teki. Dan, toen de NDP dat deed hadden ze zoveel te zeggen.’

‘Nog lang brandjes blussen met een reactieve regering’

Shailendrasing: ‘De informele sector wordt door strenge maatregelen van de overheid en banken ook kapot gemaakt. Dus er is geen enkele optie voor de verborgen hossel economie die Suriname nog in stand hield. Met een reactieve in plaats van proactieve overheid, zal het nog lang brandjes blussen zijn.’

DiRa: ‘Wat de bedoeling van het IMF is omtrent de koers is voor mij nog niet duidelijk genoeg. Als we het geld dat we tegoed hebben van Blanda terug kunnen krijgen en de salarissen verhoogd worden en belastingen vrij zijn, kan het maybe lukken, denk ik.’

Angel: ‘Het volk wordt opgeofferd, de minste weg van weerstand terwijl miljarden verdwenen zijn. Wanneer worden die gelden binnengehaald? Te vergelijken, wanneer ouders vele schulden hebben gemaakt en hun kinderen zetten om te prostitueren, wat een pooiersgedrag terwijl zij lekker hun leven door leiden. Een land met hout, goud straks ook olie. Waar ligt het aan, een land met nog geen half miljoen inwoners, diepe zucht.’

‘Kleine man niet met pakketten, maar met geld ondersteunen’

Adjai: ‘De kleine man niet met pakketten, maar met geld ondersteunen. De staat gaat goedkoper uitkomen, geen verpakking en distributiekosten en bijna corruptie vrij. Verhaal van men gaat gokken et cetera, gaat niet op. Als men wil gokken gaat men dat pakket verkopen en gokken/

‘Laat de regering ook eens naar het volk luisteren’

Alain: ‘We gaan letterlijk dood van de honger in dit land. We kunnen echt niet meer. Zelfs de kleine onderneming die de backbone van de economie is gaat helemaal ten onder. De kleine ondernemers vergaan als eerste. En dit is helemaal niet goed voor de economie. Elke deskundige en econoom weet dit. We kunnen de lasten echt niet meer dragen. Laat de regering ook eens naar het volk luisteren. Immers moeten wij het ook samen doen, maar de regering betrekt het volk niet of weinig

Lorian: ‘Het volk gaat protesteren tegen allerlei verhogingen die zullen komen, maar frappant, protesteert het volk niet wanneer beleidsmakers onverantwoord omgaan met staatsfinanciën. Integendeel juichen ze de kadootjes van de beleidsmakers toe zoals gratis pakket om hun handelen te verbergen. Dit is het resultaat! Geen enkel verstandig mens leent geld bij geldschieters.’

Suraj: ‘Wie gaat die schuld betalen dan? Het volk natuurlijk toch. Het volk moet alles gewoon lam leggen.’

‘Het is te zwaar voor ons’

Werner: ‘Natuurlijk niet. Wij verdienen al niet veel en komen niet uit. Dan nog moeten wij rekening houden met deze regering, want zij verdienen heel veel en ze willen dat wij moeten gaan bezuinigen waar wij al niks over houden, dan steeds dieper in de schulden. Waarom hebben deze regeringsleiders zoveel privileges op staatskosten en niet willen zij niet inleveren. Ze hebben een vette salaris en krijgen alles gratis. Deze regering had moeite met alle prijsverhogingen van de vorige regering en nu dat zij aan de buurt zijn, vergeten ze wat ze beloofd hebben en wij moeten alles betalen. Menen ze het echt met het volk of zijn ze ook zakkenvullers als de vorige regering? Wij armen kunnen dit niet meer aan, het is te te zwaar voor ons.’

Alwin: ‘Hoeveel keren zullen SWM en EBS en telesur hun tarieven dit jaar aanpassen? Of hoe lang zal het duren voordat ze hun tarieven in valuta zullen vaststellen?’

‘IMF houdt geen rekening met menselijk leed’

Ritesh: ‘Het IMF met haar economische programma’s houdt helaas, helemaal geen rekening met het menselijk leed.’

Sadhir: ‘Nu al komen we niet uit. Met verhogingen kunnen we de tent sluiten.’

Maria: ‘Het arme volk zal nog meer er onder lijden. We zullen verhongeren en creperen.’

PK

error: Kopiëren mag niet!