Minister Ramadhin content over verloop vaccinatieprogramma

In een gesprek met Dagblad Suriname geeft minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid de stand van zaken weer met betrekking tot het vaccinatieprogamma. “Ons vaccinatieprogamma verloopt naar wens. We hebben de afgelopen dagen enorm veel gevaccineerd. Natuurlijk rekening houdende met onze beschikbare voorraden, lopen we eigenlijk precies vandaag aan tegen het uitdelen van onze laatste voorraden. Dat is dus eigenlijk de laatste stand van zaken. We hebben nu al meer dan 90.000 mensen gevaccineerd, waarvan ook enkele volledig gevaccineerd zijn. Het percentage zit wel tegen de 5% aan van het volledig gevaccineerden denk ik. Dit is het werk van een goede voorbereiding van onze campagne, we hebben nog een aantal ideeën dat nog uitgerold moet worden in het groot. Teams worden ingezet, vrijwilligers worden voorbereid, zo hebben we de capaciteit om tussen de 5.000-6.000 of misschien zelfs meer prikjes per dag toe te dienen.”

Mensen moesten teleurgesteld worden

Het is gebleken, dat dinsdag 8 juni op enkele prikpunten, mensen onverrichter zake naar huis moesten terugkeren, omdat er niet genoeg vaccins in voorraad waren. “Afgelopen weekend hebben we ongeveer 11.500 vaccins toegediend. De president heeft donderdag in het parlement ook aangekondigd, dat we de campagne opengooien voor alle 18-plussers. Dat is mede op basis van de voorraden en de toezeggingen die er gedaan waren vanuit Nederland en China. Op basis van die informatie zijn we aan de slag gegaan, we hebben zo effectief mogelijk gevaccineerd. Binnen twee dagen hebben we op zo’n zes plaatsen, bijna 11.500 vaccins toegediend. Dat gaf ons 4.000-5.000 aan reserve, dat is in de afgelopen twee dagen, maandag en dinsdag, ook opgeraakt, helaas moesten we dan ook teleurstellen. De animo is heel groot, de bereidwilligheid is er. De mensen zien de beelden van Covid-19, niemand wil in die positie komen. Iedereen begrijpt dat vaccineren je duurzaam beschermt.”

Het streven is om ruim 60-70 procent van de bevolking te vaccineren

“We krijgen woensdag 9 juni, 90.000 AstraZeneca vaccins uit Nederland. Hopelijk hebben we eind van de week ook 25.000 Johnson & Johnson vaccins binnen, die zijn single shots. Dan hebben ook nog de 100.000 Sinopharm-vaccins uit China, mogelijk op 18 juni binnen. Dan hebben we nog vanuit Nederland de toegezegde 500.000-750.000 doses. Hopelijk hebben we die ook tegen eind juni al binnen. Met deze aantallen, kunnen we het streven van 70-75 procent proberen te halen. Ons plan is om rond 6.000 op dagbasis te vaccineren. Dan is het ongeveer 150.000 op maandbasis. Dan zou je tussen de 2.5 maand nodig hebben om de hele samenleving te vaccineren, inclusief de second shot.” Volgens Ramadhin gaat het lukken, ze hebben alle plannen al klaar en ook hebben ze goede ondersteuning vanuit het bedrijfsleven. De Nederlandse regering is ook actief ondernemend bezig op dat vlak.

Heeft de burger een keuze tussen de verschillende vaccins?

“We zullen als eerste kijken naar de vervaldata van de vaccins, dat zal dus leidend zijn om te beslissen welk vaccin als eerst gebruikt kan worden. Uiteraard hebben we ook een kleine toezegging bij de Nederlandse regering. Ik heb een verzoek gedaan bij mijn collega om toch een klein aantal Moderna vaccins in Suriname te hebben, dat zijn voor specifieke doelgroepen. We gaan dus kiezen op basis van de vervaldatum en op basis van de inzetbaarheid. Zo is Johnson & Johnson de kandidaat, waarbij we één keer daarmee onze populatie willen bereiken.”  Als er genoeg en beschikbare vaccins zijn mag de burger wel kiezen volgens de minister. 

Hebben mensen het recht om hun eigen mening of opvatting over het vaccin te hebben?

“Elke persoon op deze aardbol heeft het recht op een vrije meningsuiting. Wat ik afgelopen zaterdag heb gestuurd is een signaal dat de overheid ook op de hoogte is dat er bewegingen zijn naar de samenleving toe. Dat ze bezig zijn met informatie die misleidend en schadelijk is voor de gezondheid van de samenleving. Op basis van mijn taakstelling als minister van Volksgezondheid, vind ik het wel nodig om een oproep naar die personen te doen, om te stoppen met misleidende informatie. We hebben er geen enkel belang bij om de crisis verder te laten uitbreiden. Als er problemen zijn bespreek het met het ministerie, we hebben genoeg platforms waar u terecht kunt. U kunt mij ook rechtstreeks benaderen, ik kan u doorverwijzen naar de nodige deskundigen onder ons. Laten we die discussie voeren op een gezonde wijze. Als je het vaccin niet wilt, gaan we je niet dwingen. Ik noem de samenleving op een wijs besluit te nemen.”

Waarom is het nu drukker dan ooit bij de prikpunten?

“Ik weet uit onderzoekingen en observaties dat de groep 18-plus tot 40 jaar zat te popelen om te vaccineren. Ik denk dat het tweede argument is, dat iedereen iemand van dichtbij kent met Covid-19 of iemand kent die aan Covid-19 is overleden. Ik denk dus dat dat wel schokkend heeft gewerkt. En zeker het psychologisch effect heeft gecreëerd bij iemand van angst of vrees voor Covid-19. Ik denk dat de drijfveer is geweest voor velen die niet eens bereid waren om over het vaccin te praten, maar dat nu wel overwegen.”  De minister zegt tot slot dat er gewerkt zal worden aan de lange rijen, door de tijdsduur te versnellen.

SK

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: