Inheemse huwelijken: Er wordt nooit uitgebreid gefeest onder de Arowakse stam

Voorzitter van VIDS vertelt

Het huwelijk is in het leven van de mens een belangrijke stap. Hierbij besluit een koppel officieel om samen met elkaar door het leven te gaan. De voorzitter van de Vereniging van Inheemse Dorpshoofden in Suriname (VIDS), Theodorus Jubitana, heeft het volgende meegedeeld over het huwelijk onder de Inheemse gemeenschap. Het gaat om de Arowakse stam.

Het Inheemse huwelijk onder deze stam is eenvoudig. Als een jongeman verliefd is op een jongedame dan gaat hij samen met zijn ouders naar de ouders van de dame om haar hand te vragen. Dit moet heel vroeg in de ochtend gebeuren en wel alvorens de zon opkomt. Vervolgens kan zij dan bij deze gelegenheid in het bijzijn van ouders (van beide kanten) akkoord gaan om in het huwelijk te treden met de jongen. Het is een interne gelegenheid van de familie en er wordt nooit uitgebreid gefeest. Nadat partijen het eens zijn met de relatie moet de bruidegom namelijk een huis bouwen alwaar hij zal wonen met zijn kersverse bruid.

De voorzitter is persoonlijk in de jaren 90 volgens de westerse normen getrouwd, dit gebeurt hedendaags steeds meer. De cultuur en traditie worden in dit geval steeds minder beoefend.

Khoesiaal P.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: