Al 6.000 hectare rijstaanplant verloren door breuk lekbeteugelingsdam Nickerie

Twee excavator’s aan het werk om dam te herstellen

In Nickerie wordt hard gewerkt om een breuk in de ongeveer 33 kilometer lange lekbeteugelingsdam van het Surinamkanaal te herstellen. Inmiddels zijn twee zogenoemde excavator’s ingezet voor het Surinamkanaal. Op beelden is te zien dat een excavator aan het werk is. Inmiddels zou zo’n 6.000 hectare rijstaanplant verloren zijn gegaan door het vele water.

De dam bleek zaterdag 6 juni te zijn bezweken onder zware waterdruk als gevolg van de recente zware regenval. Alle landbouwbedrijven in de directe omgeving, in totaal ongeveer 10.000 hectare groot, lijden grote schade. Zij die reeds ingezaaid hebben, zien hun inzaai nu verloren gaan en zij die dat nog moeten doen, zijn nu niet in staat om in te zaaien. Volgens lokale agrariërs moet deze dam verhoogd en verbreed en krachtiger en steviger gemaakt worden.

Eind november 2020 opende het ministerie van Openbare Werken een openbare aanbesteding voor het opschonen van de lekbeteugelingsdam en het Surinamkanaal en het onderhouden daarvan over een periode van twee jaar. Of de werkzaamheden ooit zijn aanbesteed en uitgevoerd is onduidelijk. 

Minister Riad Nurmohamed van Openbare Werken liet Dagblad Suriname zondagavond 6 juni in een reactie weten: ‘In november is er inderdaad een aanbesteding gehouden waarbij het Surinamkanaal is opgeschoond en waar de dam lager was is ook plaatselijk opgehoogd. Er moeten eerst palen ingedrukt worden en daarna bigbags met klei geplaatst worden, omdat de druk van het zwampwater te groot is. Op deze locatie was een stalen duiker van het rijstareaal van Bronbere. Hiervoor heb je nu een swamp excavator nodig. Een dragline gaat er niet op kunnen staan. Particulieren maken op dit moment een tweetal vrij voor Nickerie.’

De woorden van de bewindsman worden bevestigd door de beelden waarop een excavator te zien is die aan het werk is.

PK

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: