Reacties burgers binnenland op huidige economische situatie

Prijzen schrikbarend gestegen

De economische situatie is nu onhoudbaar geworden voor velen in het binnenland. In het binnenland waren de producten altijd al duurder dan in Paramaribo. Nu zijn de prijzen van goederen en diensten schrikbarend gestegen en met de verhoging van de prijs voor brandstof en loslaten van de koers zijn de binnenlandbewoners overgeleverd aan de grillen van de leveranciers en verkopers. 

Een vrouw van boven de vijftig uit Brownsweg, die schoonmaakster is bij het ministerie van Regionale Ontwikkeling en Sport (ROS) klaagt dat de prijzen van eerste levensbehoeften de pan uitvliegen. Het ergste van dit alles is, dat haar salaris hetzelfde is gebleven. “Is nu echt passen en meten om uit te komen. Een hoop met 3 kleine sopropo’s kost al SRD 70 op Brownsweg.” 

Koopkracht achteruit 

Een dame in Asigron die bij ROS werkt geeft aan, dat het bijzonder zwaar is. De bus naar de stad kost al SRD 100  per persoon. Dus je moet SRD 200 hebben voor heen en terug. Dan komt er nog bij dat je ook vrachtkosten moet betalen, afhankelijk van wat je allemaal meeneemt. De overheid zou weer een staatsbus moeten inzetten als voorheen. Waarom de huidige regering dat heeft stopgezet weet men niet. 

‘Je begrijpt wel dat ik nu veel minder kan kopen’

Een bushouder die de route Paramaribo-Atjoni onderhoudt erkent, dat het extra zwaar zal zijn voor de passagiers, want nu al kost hel SRD 200 per persoon. Met het loslaten van de koers en verhoging van de benzineprijs zal de prijs wederom aangepast moeten worden. De situatie is uitzichtloos, klaagt een man van middelbare leeftijd uit Afobaka. Hij heeft geen vaste baan, leeft van de hossel en kleine karweitjes die hij verricht voor mensen. Een boothouder, die de route naar het Boven stuwmeer onderhoud zegt, dat hij zijn prijs ook gaat moeten aanpassen. Hij heeft geen andere keus. Hij moet ook zijn gezin kunnen verzorgen. ‘A regering moes luku wan fasi, wan we dede in a film. Na so deh mang bo set’ eng?’ 

Deze jongeman ,die kennelijk de zaken op de voet volgt, zegt verder dat de huidige regering heel veel beloofd, maar weinig doet. Hetzelfde afgekeurd beleid van de NDP wordt voortgezet. Zij leven op grote voet en het volk mag stikken. 

Controle opvoeren 

De regering dient de Economische Controle Dienst  te versterken en landelijk laten opereren, zegt het Assembleelid Kanape uit Sipaliwini. Hij is afkomstig uit het Tapanahoni-gebied en de prijzen daar zijn moordend. Omdat er geen controle wordt uitgeoefend in de winkels overdrijven de winkeliers met de prijzen. Dit zal op zeer korte termijn een feit moeten zijn, zeker nu de regering besloten heeft om de koers officieel los te laten.

VP

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: