Doekhie (NDP): ‘Laat Nurmohamed uitleggen wie de aannemers zijn’

‘Machines die ophaal werkzaamheden verrichten zijn geen onderzeeërs’ 

Rashied Doekhie wind er geen doekjes om in gesprek met Dagblad Suriname in zijn reactie op de mededeling afgelopen weekeinde van minister Riad Nurmohamed van Openbare Werken (OW), dat de SRD 100 miljoen die onlangs was uitgetrokken om de wateroverlast aan te pakken, al op is. 

Volgens Doekhie zijn de miljoenen ‘verkwanseld’. ‘Alleen idioten gaan trenzen ophalen terwijl die vol water staan, de machines om op te schonen zijn toch geen onderzeeboten? Zo zie je toch niet waar een verstopping is!’ 

Aan het ophalen en opschonen van kanalen zou nu SRD 43 miljoen zijn uitgegeven. Maar, het is dweilen met de kraan open, want op diverse locaties lopen de waterwegen weer vol water. Daarnaast is er nu een alarmerende situatie rond diverse dorpen in het binnenland.

Nurmohamed zei ook, dat voor alles een oplossing is, maar daarvoor is ‘bijzonder veel geld’ nodig. Op de begroting zou geen geld meer vrij zijn. 

Tijdens een persconferentie somde de minister een reeks ophaal werkzaamheden sinds 26 april op. Met 60 machines wekelijks zou in totaal in alle districten, met uitzondering van Sipaliwini, ruim 770 kilometer aan lozingen zijn opgeschoond, waarvan in Paramaribo slechts 49 kilometer (182 kilometer in Saramacca, 55 kilometer in Marowijne, in Nickerie 96 kilometer, Wanica 130 kilometer en Coronie 13 kilometer).

Nurmohamed: ‘Hoe moet ik die volgende pomp en sluis repareren? Dat is wel de harde realiteit. Als we die schulden van 4 miljard niet hadden dan waren alle problemen opgelost. OW heeft een schuld van 700 miljoen. Als die er niet was konden we morgen al werken aan de problemen. Ik weet niet hoe we morgen verder moeten gaan. Kanalen opgehaald SRD 40 miljoen en SRD 50 miljoen voor het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij. Het geld is op. Als we die schulden van 4 miljard niet hadden dan waren alle problemen opgelost. OW heeft een schuld van 700 miljoen. Als dat er niet was konden we morgen al werken aan de problemen. Ik weet niet hoe we morgen verder moeten gaan.’ 

De gebieden die het meest geplaagd worden door wateroverlast liggen laag. Daarvoor zijn omringende dijken en pompen de enige oplossingen, aldus Nurmohamed die zei dat het oplossen van wateroverlast een kostbare zaak is. ‘Om bijvoorbeeld het probleem van Wintiwai in Paramaribo voor altijd op te lossen is US$ 20 miljoen nodig. Met de huidige koers is dat SRD 400 miljoen. En wij hebben SRD 100 miljoen gehad voor het hele land. Snapt u hoe groot het probleem is?’

Doekhie vindt het vreemd, dat die SRD 100 miljoen al op is. ‘Laat Nurmohamed ons uitleggen wie de aannemers zijn. Trouwens, niemand gaat dat wateroverlast probleem kunnen oplossen. Het is een historisch probleem. De minister maakt het geld op, om op te vreten.’

‘We liggen te laag als land. We moeten Suriname eigenlijk vijf meter verhogen of we moeten allemaal verhuizen naar het Bakhuisgebergte.  Nu pas heeft Riad het door.’ 

PK

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: