Dagelijks gemiddeld Euro 300.000 aan familie overmakingen

De enorme drukte de afgelopen maanden bij de geldovermakingskantoren doet menigeen zich afvragen hoeveel geld dagelijks uitbetaald wordt aan begunstigden. Door de verslechterende economische situatie in het land krijgen velen valuta opgestuurd van familieleden in het buitenland, meestal Nederland.

Valuta opgestuurd krijgen van familie uit het buitenland gebeurt sinds jaar en dag, maar de drukte van de afgelopen tijden bij de geldovermakingskantoren doet menigeen zich afvragen hoeveel geld er dagelijks hiermee in de economie terecht komt. Van personen die kennis dragen van de valuta business in Suriname kon Dagblad Suriname geen exacte cijfers krijgen, doch hun dagelijkse schattingen van geldovermakingen uit voornamelijk Nederland liggen tussen de Euro 300.000 en Euro 400.000.  Dagen met een hogere piekbedrag zijn geen uitzondering, zeker tegen de achtergrond van de verslechterde financieel-economische situatie. 

De bekende financieel econoom Robby Makka zegt tegenover Dagblad Suriname, dat op jaarbasis circa Euro 150 miljoen van Nederland wordt overgemaakt naar familie/vrienden in Suriname. Dit is ongeveer 10% van de overheidsbegroting in Suriname.

Afgezien van de macro-economische betekenis van deze geldovermakingen, betekent de valuta voor de individuele ontvangers hier in Suriname een enorm grote steun en bijdrage in de dagelijks stijgende kosten voor levensonderhoud, voor de noodzakelijke reparatie aan de woning, de autoreparatie of studie van de kinderen. Laten we gewoon het kind bij naam noemen:  Het houdt velen staande in financieel economisch moeilijke tijden zoals die van nu.

SS

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: