Canadese coach nationaal voetbalteam vindt Suriname geduchte tegenstander

John Herdman, de coach van het Canadese nationale voetbalelftal, steekt zijn angst voor Natio deze dagen niet onder stoelen en banken in lokale Canadese media. Na de 7-0 overwinning op Aruba afgelopen weekeinde wordt de weg naar het eerste Canadese WK sinds 1986 een stuk moeilijker, zo is de algemene indruk in het land. 

Les Rouges nemen het dinsdagavond 8 juni op tegen Suriname in een onderlinge confrontatie in Chicago om te bepalen wie van de twee doorgaat naar de volgende ronde van de WK-kwalificatie. De andere zal zijn WK-dromen permanent laten verdwijnen. Maar Canada gaat de wedstrijd in, wetende dat het een voorsprong heeft: een gelijkspel stelt de Canadese mannen ook in staat door te gaan naar de volgende ronde als het beste team in hun groep.

Het is duidelijk dat de Canadese hoofdcoach John Herdman zijn zinnen heeft gezet op Suriname. De Canadezen haalden 11 extra spelers in het kamp, puur om als competitie te dienen en het spelniveau te simuleren dat van Suriname wordt verwacht.

Waarom al die extra moeite? De Surinaamse mannen mogen dan de nummer 136 van de wereld zijn, ze hebben onlangs een boost gekregen door een ​​aantal spelers met dubbele nationaliteit te rekruteren met Europese topclubvoetbalervaring, zo schrijven diverse media in Canada.

De introductie van een “sportpaspoort” in Suriname heeft spelers van Surinaamse afkomst, waaronder velen in Nederland, in staat gesteld de voormalige Nederlandse kolonie te vertegenwoordigen zonder gedwongen te worden hun Europese staatsburgerschap op te geven. Dat heeft de afgelopen twee jaar geleid tot een instroom van nieuwe spelers bij het Surinaamse nationale team, waaronder dit jaar nog een aantal toevoegingen, velen met ervaring in de Nederlandse Eredivisie.

‘Suriname is nu een heel ander team’, vertelde Herdman aan verslaggevers voorafgaand aan de kwalificaties van juni. ‘Ze zijn een team uit de top zes tot top acht in de CONCACAF wat betreft de kwaliteit van de spelers. Ik denk niet dat iemand had voorspeld dat ze in negen maanden 15 nieuwe spelers zouden hebben, die allemaal op het hoogste niveau in de [Nederlandse] Eredivisie hebben gespeeld.’

Top zes tot top acht in CONCACAF zou betekenen, dat Suriname goed genoeg zou moeten zijn om een ​​plek in de laatste ronde te behalen naast de VS, Mexico, Honduras, Jamaica en Costa Rica. Dat is de groep waar Canada ook deel van wil worden. Dus Herdman zorgde ervoor dat hij in zijn persconferentie na de wedstrijd tegen Aruba, geen details zou delen die mogelijk zouden kunnen helpen bij de voorbereidingen van Suriname. En hij drong er slechts half gekscherend op aan dat de media ook een soortgelijk plan zouden aannemen.

‘Ik ga niet te veel praten over de selectie [van spelers] voor Suriname, omdat ze je artikelen zullen lezen’, vertelde Herdman aan de media. ‘Verzacht het maar. Het is een WK-kwalificatie. Laat de fans daarna al je analyses zien. Je geeft te veel van onze geheimen weg. Laten we het hier allemaal over hebben. Dit zijn drie van onze grootste wedstrijden, inclusief twee thuis- en uitwedstrijden in de tweede ronde als Canada doorgaat.’

‘Dus doe wat je kunt in de media om ons te helpen dit team te verhullen en dit team te maskeren’, vervolgde Herdman, verwijzend naar Canada. ‘Ik wil Suriname niets geven. Dit is een goede ploeg. We zullen in onze ‘A’-game moeten zijn en we zullen zoveel mogelijk trucs moeten gebruiken om ervoor te zorgen dat onze kwaliteit echt naar voren kan komen op dat veld.

Er is nog een reden dat Canada elke voorsprong nodig heeft: Suriname had na vrijdag een extra rustdag. Canada speelde zaterdag….

PK

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: