‘Seki Siksi’-beweegcampagne wordt nieuw leven ingeblazen

De ‘Seki Siksi’-beweegcampagne wordt zondagmiddag 6 juni om zes uur geherintroduceerd. ‘Seki Siksi’ is een mediacampagne rond bewegen in het kader van het voorkomen en beheersen van niet-overdraagbare (chronische) ziekten ncd’s en het bevorderen van een gezondere levensstijl. Het is een initiatief van het ministerie van Volksgezondheid in samenwerking met het ministerie van Regionale Ontwikkeling en Sport, en ondersteund door de Pan-Amerikaanse Gezondheidsorganisatie (PAHO), zo meldt het ministerie van Volksgezondheid.

De praktijk leert, dat het leven steeds meer zittend wordt. Televisie, computer en computerspelletjes, spelletjes op de mobiele telefoon en minder fysiek werk als gevolg van toenemende automatisering zijn hiervoor verantwoordelijk. De campagne heeft onder meer als doel een nieuwe trend te introduceren die de gemeenschap aanzet tot regelmatige lichaamsbeweging. 

Het is bewezen, dat regelmatige lichaamsbeweging helpt bij het voorkomen en behandelen van niet-overdraagbare ziekten zoals hartaandoeningen, beroertes, suikerziekte en kanker. Het helpt ook om hoge bloeddruk, overgewicht en obesitas te voorkomen en kan de geestelijke gezondheid, kwaliteit van leven en welzijn verbeteren. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) adviseert 150 minuten matige lichaamsbeweging per week. 

Lichaamsbeweging kan op vele manieren: wandelen, fietsen, sporten en actieve vormen van recreatie (zoals bezemen, harken). Lichamelijke activiteit kan ook worden ondernomen op het werk en rond het huis, maar gezien de huidige Covid-19-situatie wordt aangeraden om zoveel mogelijk thuis te bewegen. Alle vormen van fysieke activiteit kunnen gezondheidsvoordelen opleveren als ze regelmatig en van voldoende duur en intensiteit worden uitgevoerd.

Met de herintroductie van de “Seki Siksi”-beweegcampagne worden mensen aangemoedigd om elke dag of minimaal drie keer per week voor tenminste 30 minuten te bewegen. De campagne is een uitbreiding van het oefenprogramma ‘Sranan Lus A Skin’ van het ministerie van Volksgezondheid. De oefensessies zijn nog beschikbaar op de Facebook- en webpagina’s van het Bureau voor Openbare Gezondheidszorg (BOG) en het ministerie, die mensen kunnen gebruiken om zelf thuis te bewegen.

Tips:

• Drink genoeg water. Het komt vaak voor dat mensen te weinig water drinken. Maak een schema welke kan helpen om dat u de hele dag door regelmatig water drinkt.

• Eet gezond. Probeer zoveel mogelijk vers groenten en fruit te eten, minder vet, zout en suiker.

• Beweeg voldoende. Omdat velen dezer dagen meer tijd thuis zullen doorbrengen, zal ook fysieke activiteit verminderen. Ga na wat thuis gedaan kan worden om beweging te bevorderen, bijvoorbeeld rondjes rennen op het erf, touwtjespringen, maar ook intensief lopen, harken of bezemen.

• Hou je geestelijk gezond. Probeer zoveel mogelijk dingen te doen die je laten ontspannen, vermijd negatieve of inspannende berichten en programma’s.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: