De gezondheidszorg in Suriname: Patiënten liggen in gangen Academisch Ziekenhuis Paramaribo

Iedereen weet ondertussen dat de situatie in de Surinaamse gezondheidszorg zeer ernstig is. Niet alleen wat betreft de opvang van en de zorg voor Covid-19 patiënten in ziekenhuizen op diverse afdelingen, maar ook de reguliere staat onder zware druk.

Om het hoofd te kunnen bieden aan de opvang van Covid-patiënten, zien ziekenhuizen zich genoodzaakt om de reguliere zorg, zoals dat heet, af te schalen. Patiënten zullen geweigerd moeten gaan worden, er zijn simpelweg onvoldoende bedden beschikbaar.

Dagblad Suriname kreeg foto’s onder ogen die de schrijnende situatie weergeven vandaag de dag in de lokale gezondheidszorg. In gangen van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo blijken patiënten op bankjes te liggen. Niet duidelijk is waarom de personen op de foto’s op bankjes liggen in gangen van het ziekenhuis – mogelijk wachten ze op zorg of zijn wellicht vanwege de acute situatie geweigerd. In ieder geval is het geen positief beeld. Ook blijken personen op bankjes aan ‘de zuurstof’ te liggen, en dat is uiteraard geen gebruikelijke situatie en zeer oncomfortabel.

‘De situatie is zeer ernstig’

AZP-directrice Claudia Marica-Redan zegt zondagavond 6 juni in een reactie tegenover Dagblad Suriname: ‘De lokatie is checkpoint voor Covid-positieven en -suspects. Ziekenhuizen zitten in code zwart. Acute patiënten die geen Covid hebben worden normaal op de Spoed Eisende Hulp geholpen, andere lokatie. De ziekenhuizen hebben hun maximum bereikt als het om Covid-positieven gaat. De reguliere zorg is afgeschaald naar spoed en noodzakelijke zorg. Om meer plek te creëren voor opvang
is er bij de Kamer van Koophandel en Fabrieken een noodoplossing.
Nu ook vol en is verdere opschaling nodig.’

‘Er is een grote toeloop van Covid-positieven of mensen met klachten en wachten op een uitslag. Alle plekken van checkpoint – bedden / brandcards – zijn bezet door andere patiënten. De situatie is zeer ernstig en moet niet gebagatelliseerd worden Het is genoegzaam door minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid duidelijk gemaakt.’

PK

error: Kopiëren mag niet!