Wisselkoers per maandag 7 juni losgelaten

Het veelbesproken loslaten van de wisselkoers wordt per maandag 7 jnli een feit. Vanaf die dag zal de hoogte van de wisselkoers door de vrije marktwerking worden bepaald en niet meer door de Centrale Bank van Suriname, CBvS. Ook de douanekoers zal worden aangepast. Er zal slechts één koers gelden. 

De regering heeft de afgelopen dagen Assembleeleden van de coalitie hierover geïnformeerd. Ook de financiele instellingen zijn door Financiën-minister Armand Achaibersing op de hoogte gesteld van het besluit. Het loslaten van de wisselkoers is één van de voornaamste eisen van het IMF (Internationaal Monetair Fonds) voor het verstrekken van een financieel ondersteuningspakket van US$ 690 miljoen verspreid over drie jaar. 

Gelijk nadat de IMF board zijn goedkeuring zal hebben gegeven aan de zogeheten staff level overeenkomst welke de regering begin mei heeft bereikt, zal het een eerste tranche bedrag van US$ 57.5 miljoen overmaken naar Suriname. De verwachting is dat dit in de eerste weken van juli zal gebeuren. Tot dan zal de CBvS middels valuta interventies uit haar geringe reserves het aanbod op valutamarkt zoveel mogelijk trachten te beïnvloeden. Deze reserves worden voornamelijk gevormd door de zogeheten retentiedollars. De koers voor de Amerikaanse dollar is thans SRD 21.  

De aanpassing van de douanekoers aan de vrije markt wisselkoers zal zonder meer direct gevolgen hebben op de economie.

Een ander voorname eis van het IMF is het in evenwicht brengen van de staatsbegroting. Het afschaffen van onder andere subsidie aan EBS is een van de drastische maatregelen in dit kader. De verwachting is dat de stroomtarieven begin juli daardoor zullen worden aangepast. Een tariefsverhoging van 150% is verwachtbaar, gevolgd met nog eens 50% in 2022 en 2023. De aanpassing van de SWM-tarieven volgt ook, doch is nog niet duidelijk wanneer dit zal gebeuren.

Nu de douanekoers per maandag ook wordt losgelaten zullen de brandstofprijzen ongetwijfeld verder omhoog gaan. De aangepaste de brandstofprijzen van dit weekend is nog gebaseerd op de huidige douanekoers van SRD 14.29 voor de Amerikaanse dollar.

SS

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: