Rotterdamse longarts Bindraban in medisch team uit Nederland

Een van de leden van het Nederlands medisch team dat vrijdagochtend 4 juni vanaf Schiphol is vertrokken naar Paramaribo om de Covid-zorg in Suriname te ondersteunen, is de Rotterdamse longarts in opleiding Sieshem Bindraban (33).

Hoewel ze haar specialisatie nog niet heeft afgerond, kan ze van grote waarde zijn in de ziekenhuizen van Paramaribo. ‘Ik heb een brief gestuurd naar de coördinator van het landelijk medisch team. Daarin schreef ik over mijn verbondenheid met Suriname. Ik ken de cultuur en de mensen. Dat kan de hulpverlening ten goede komen’, zegt ze voor vertrek in gesprek met de krant AD.

Haar ouders zijn geboren en getogen in Suriname. Ze emigreerden naar Nederland in de jaren ‘60 en gaven hun dochter de kans om, mét succes, geneeskunde te studeren aan de Erasmus Universiteit. 

‘Mijn hulp in Suriname is een bedankje aan mijn voorouders, die het pad voor mij als arts hebben geplaveid.’

‘Anderhalf jaar heb ik op de Covid-19-afdeling gewerkt van het Franciscus Gasthuis. In een ziekenhuis weet ik wat mij te doen staat. Ik zal tussen de bedden staan. Zuurstof toedienen, medicatie voorschrijven en het lokale verplegend personeel terzijde staan.’

Drie weken zal ze verblijven in het Torarica Resort in Paramaribo, vanwaar ze elke dag naar een van de ziekenhuizen in de stad wordt gereden. ‘In Suriname zijn op een bevolking van 540.000 mensen slechts 35 ic-bedden beschikbaar. Die zijn nu allemaal bezet. Er zijn nu gemiddeld driehonderd coronabesmettingen per dag, veelal met de besmettelijke Manaus-variant. Dat is vergelijkbaar met tienduizend besmettingen in Nederland. Dat betekent dat de druk op de intensive care de komende weken groot zal zijn. Hopelijk kunnen wij met onze kennis en medicatie de pijn op de afdelingen verzachten.’

error: Kopiëren mag niet!