PAHO-directrice: ‘Hoopvol denken zal deze crisis niet oplossen’

De directrice van de Pan American Health Organization (PAHO) Carissa F. Etienne zei tijdens haar wekelijkse mediabriefing, dat in het Caribisch gebied en Latijns-Amerika het snel toenemende aantal gevallen en Covid-19 sterfgevallen in de eerste vijf maanden van het jaar bijna verdubbeld zijn. ‘Hoopvol denken zal deze crisis niet oplossen’, waarschuwde ze. ‘We hebben actie nodig.’

Ze zei dat regionaal leiderschap verenigd moet zijn rond het stoppen van het virus. ‘Deze pandemie heeft ons keer op keer geleerd dat leiderschap de effectiviteit van de reactie van een land bepaalt. Helaas hebben we in onze regio gezien dat verkeerde informatie over Covid-19 twijfel zaait over bewezen gezondheidsmaatregelen, vaak in de context van politieke geschillen.’

‘De toegang tot vaccins moet dringend worden verbeterd’, zei Etienne. Covax heeft al 17.6 miljoen doses aan de regio geleverd, maar de hoeveelheid is lang niet genoeg. Sommige lage-inkomenslanden worstelen om zelfs hun gezondheidswerkers en de meest kwetsbare bevolkingsgroepen te dekken’, zei ze.

‘Effectieve vaccins zijn een baken van hoop in deze crisis, en we moeten alles doen wat in onze macht ligt om meer doses te verkrijgen voor alle landen in de Pan-Amerikaanse regio. Regionale solidariteit, inclusief het doneren van vaccindoses, zal de sleutel zijn om ons door het huidige tekort aan aanbod te helpen.’

En iedereen moet zich houden aan de volksgezondheidsmaatregelen zoals het dragen van maskers, vermijden van fysiek contact door afstand te bewaren en handen wassen. Verhoogde mobiliteit tussen en binnen landen en versoepeling van de maatregelen hebben de ‘perfecte omstandigheden’ gecreëerd voor de verspreiding van het virus en zijn varianten’, zei dr. Etienne.

‘De PAHO doet en zal zijn deel blijven doen om de reactie op de pandemie in de Pan-Amerikaanse regio te ondersteunen, gebaseerd op wetenschap en solidariteit. Maar, we kunnen dit niet alleen. We hebben leiders nodig die prioriteit geven aan de beslissingen welke nodig zijn om dit virus op zijn pad te stoppen.’

Ze sprak de afgelopen week ook over de tol van de pandemie. Gevallen en sterfgevallen zijn begonnen te stijgen in Midden- en Zuid-Amerika en het Caribisch gebied na wekenlang te stabiliseren of te dalen.

Midden-Amerika meldt het hoogste aantal sterfgevallen. Het aantal infecties neemt toe in Panama, Belize en El Salvador, waar het aantal nieuwe gevallen de afgelopen zeven dagen is verdubbeld.

In Zuid-Amerika meldt Colombia het hoogste aantal besmettingen. Brazilië ziet ook een toename van nieuwe infecties en ziekenhuisopnames. Uruguay, Argentinië en Chili blijven een stijging van het aantal gevallen melden.

Veel Caribische eilanden, waaronder Sint-Maarten, Trinidad & Tobago en de Dominicaanse Republiek, melden een golf van infecties.

In de afgelopen week meldden landen in Noord- en Zuid-Amerika 1.1 miljoen nieuwe gevallen van Covid-19 en meer dan 25.000 doden.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: