Nederland blijkt op dit moment niet meer dan 40.000 vaccins te kunnen sturen

Onduidelijk wanneer 500-750.000 vaccins in Suriname arriveren

Nederland kan meer en sneller vaccins doneren aan Suriname. Uit onderzoek van de NOS, waarover de omroep donderdag 3 juni heeft bericht, blijkt dat er nu 100.000 vaccins van AstraZeneca ongebruikt in een opslaglocatie liggen. Het gaat om vaccins die dienen als reserve om eventuele vertraging van de Nederlandse vaccinatiecampagne op te vangen. 

Demissionair minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid heeft deze week in een Kamerdebat gezegd: “Er zijn geen 100.000 vaccins over, want dan zou je namelijk helemaal niets meer hebben als er ook maar één levering tegenvalt van AstraZeneca.’ Volgens hem wordt er van dit vaccin een reserve aangehouden, omdat iedere week “een verrassing” is wat je krijgt.

Het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) stelt dat er nu geen vaccins over zijn. Alle vaccins zijn volgens het instituut nodig om te versturen naar huisartsen en het wordt pas half juni duidelijk of er meer ruimte komt om vaccins te doneren.

Minister De Jonge maakte afgelopen dinsdagavond bekend dat hij volgende week 40.000 doses van het AstraZeneca-vaccin naar Suriname wil sturen. Hij noemde de situatie in het land “zeer ernstig”.

Van die eerste donatie liggen ten minste 10.000 tot 15.000 doses al klaar om te versturen. Ze zouden eigenlijk afgelopen vrijdag al meegaan met een vliegtuig met hulpgoederen en medisch personeel voor Suriname, maar om onbekende redenen is die vaccindonatie deze week afgeblazen. Er lijken problemen te zijn met de exportvergunningen en kwaliteitscontroles van de vaccins, aldus de NOS.

Volgens het ministerie van Volksgezondheid kan een grotere donatie van AstraZeneca-vaccins pas later plaatsvinden en is dit afhankelijk van leveringen die nog moeten komen. Tot aan juli zou Nederland vrijwel alle AstraZeneca-vaccins zelf nodig hebben.

Maar uit leveringsschema’s, voorraden en de bestellingen van het AstraZeneca vaccin, die de NOS heeft opgevraagd bij het RIVM, blijkt dat Nederland een grote reservevoorraad van AstraZeneca aanhoudt. Deze week zijn het 100.000 doses en in de weken hierna minstens 170.000 doses. De voorraad dient als reserve om een eventueel vertraagde levering van AstraZeneca op te vangen.

De Jonge heeft recent overigens bepaald dat alle huisartsen in het land eind juni voldoende AstraZeneca-vaccins moeten hebben om alle tweede prikken te zetten bij 60- tot 64-jarigen. Hiermee kunnen huisartsen dan medio juli alle tweede prikken hebben gezet. Om die belofte niet in gevaar te laten komen, wordt de reserve achter de hand gehouden.

Het ministerie van Volksgezondheid heeft de afgelopen dagen meerdere malen tegen de NOS gezegd dat er hard wordt gewerkt om een donatie van vaccins aan Suriname mogelijk te maken. Volgens een woordvoerder zijn er nu niet meer vaccins beschikbaar om te versturen. ‘Als het RIVM zegt dat er meer beschikbaar is voor donatie dan de 40.000, dan gaan we dat sturen, maar tot nu toe is dat nog niet het geval. Uiteindelijk willen we 500.000 tot 750.000 doses doneren.’

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: