Zeg niet langer Britse, Zuid-Afrikaanse, Braziliaanse of Indiase variant maar Alpha, Beta, Gamma of Delta.

Wie hierbij de discriminerende namen wou vermijden, kon tot nu toe alleen overschakelen op de wetenschappelijke benaming. Het probleem daarbij is dat er daarover geen consensus is. Zo wordt de Zuid-Afrikaanse variant meestal B.1.351 genoemd, maar soms ook 501Y.V2 of 20H/501Y.V2. De Britse is dan weer B.1.1.7, maar ook VOC-202012/01.

Geen goden, vogels of VOC
De WHO zocht daarom al even naar een oplossing, maar dat bleek niet zo eenvoudig. Aanvankelijk dacht met aan Griekse goden, verzonnen woorden of pseudo-klassieke namen. Het probleem is dat veel van die woorden echter al merknamen zijn. De gekelderde verkoop van het bier Corona vorig jaar toont aan dat dat geen goed idee is.

Na maanden discussiëren is nu dus eindelijk beslist om te gaan voor het Griekse alfabet. De Britse, Zuid-Afrikaanse, Braziliaanse en Indiase variant gaan voortaan dus door het leven als Alpha, Beta, Gamma en Delta.

Nieuwe belangrijke varianten zullen daarop in de toekomst verder bouwen. Zo zijn er momenteel zes andere varianten die door de WHO in de gaten worden gehouden

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: