Is het tijdperk van de Israëlische premier Benjamin Netanyahu na 12 jaar voorbij?

Komt er na 12 jaar een einde aan het tijdperk van de Israëlische premier Benjamin Netanyahu? Het ziet er naar uit, nu de rechts-radicale politicus Naftali Bennett ingaat op de vraag van formateur Yair Lapid om een regering te vormen. Maar de bonte coalitie waaraan Lapid werkt, heeft zo’n krappe meerderheid dat Netanyahu nog niet helemaal verloren is. “Het wordt een superspannende week.”

Vier verkiezingen op rij heeft Netanyahu gewonnen, maar hij slaagde er maar niet in om een nieuwe regering te vormen. Nu bestaat de kans dat hij en zijn Likoedpartij alsnog uit de boot vallen.

Lapid mikt op een coalitie van linkse, rechtse en centrumpartijen, verenigd tegen de van corruptie beschuldigde Netanyahu. Die minderheidsregering zou steun nodig hebben van de Arabische parlementsleden in de Knesset. Het mandaat van Lapid om een regering te vormen, loopt nog tot woensdag middernacht.

Netanyahu was premier van Israël van 1996 tot 1999 en vanaf 2009 opnieuw zonder onderbreking.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: