Een enorme drukte op straat en in supermarkten op eerste total lockdown-dag

Het was maandagochtend, 31 mei, de eerste dag van ruim twee weken total lockdown, een enorme drukte op straat. Het ging hierbij niet alleen om de enorme files her en der op wegen, maar ook om de lange rijen die men zag voor enkele winkels.

“Normaliter doe ik mijn inkopen en hoef ik maar hooguit 10 minuten te wachten, maar vandaag moest ik ongeveer een half uur lang staan voor ik geholpen werd”, zeg Chelly. “Er is nu sprake van hamsteren”, zegt een winkelhouder tegenover Dagblad Suriname. Er zijn nog enkele dagen in de week, woensdag en vrijdag, die men gerust kan gebruiken om inkopen te doen. De winkelier geeft aan, dat hij voor deze dagen ook enkele familieleden erbij moest betrekken om extra toezicht te houden voor en in de winkel. “Het is enorm druk”, benadrukt de winkelier.

Enkele kleine winkeliers proberen ervoor te zorgen, dat er maximaal maar vijf burgers in de winkel mogen. Bij grotere winkels is het gesteld op maximaal tien personen per keer. Volgens een andere winkelier worden de maatregelen wel goed opgepakt. “Maar, je hebt wel enkelen die je erop moet wijzen om hun mond- en neusbedekking op te doen.”

“Ik weet helemaal niet hoe ik het vandaag ga halen. Ik zit al ongeveer een uur lang in een file en ik heb m’n inkopen nog steeds niet gedaan”, zeg een andere burger. “Je hebt ongeveer net een paar uren om je boodschappen te doen, maar het is liever iets dan niets. Het effect van de total lockdown die aangekondigd is van 31 mei tot 18 juni begrijp ik nu even niet”, zegt Ronald. “Het zorgt juist meer voor besmettingen. Vandaag op maandag 31 mei zijn er al zoveel burgers die inkopen moeten doen. Je kan nauwelijks bewegen in enkele winkels. Ook is het het eind van de maand”.

Een winkelier adviseert burgers om niet te hamsteren. “Er zijn nog enkele dagen in de week waarop men gerust zijn of haar inkopen kan doen. Hoe meer mensen bijeen komen hoe groter het risico is om het virus te verspreiden. Het gaat hierbij niet alleen om mijn veiligheid, maar ook om de veiligheid van de burgers en hun gezinnen”, zegt de winkelier. Overigens laten veel supermarkten maandag al lege schappen zien, zo zijn de schappen met brood bijna overal leeg.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: