Copa América wordt gespeeld in Brazilië na afvallen Colombia en Argentinië

Het voetbaltoernooi om de Copa América wordt komende zomer niet in Colombia, niet in Argentinië, maar in Brazilië. Dat heeft de Zuid-Amerikaanse voetbalbond CONMEBOL (CONfederación SudaMEricana de FútBOL) maandag 31 mei bevestigd. 

De strijd om de Copa América zou in eerste instantie voor het eerst in de historie in twee verschillende landen gehouden worden: Colombia en Argentinië. Nadat Colombia door de aanhoudende protesten tegen de regering in dat land al afviel als gastland werd maandagochtend bekend dat ook Argentinië ‘gezien de huidige situatie’ niet in staat was om het toernooi te organiseren. 

De Verenigde Staten en Chili boden zich aan om als gastland te dienen, maar het is nu Brazilië dat de organisatie op zich neemt, twee weken voordat de eerste wedstrijd tussen Argentinië en Chili (13 juni) op het programma staat. De keuze voor Brazilië is opmerkelijk te noemen, het is immers van alle landen op het continent het zwaarst getroffen door het Corona-virus. 

Het weerhield de CONMEBOL er niet van president Jair Bolsonaro uitvoerig te bedanken voor de aangeboden gastvrijheid, hoewel deze wereldwijd door de aanpak van de pandemie uiterst omstreden is. ‘Wij twijfelen er niet aan of het oudste en mooiste voetbaltoernooi van de wereld wordt op een vakkundige en veilige manier georganiseerd’, aldus CONMEBOL in een verklaring.

De tien deelnemende landen zijn verdeeld in twee groepen, waarvan de beste vier steeds doorgaan naar de knock-outfase. Alleen de slechtste in de groep mag niet verdergaan. Qatar en Australië zouden deze editie uitgenodigd worden om mee te doen aan de Copa América, maar door de Coronacrisis ging dat niet door.

De eindstrijd gebeurt nu tussen Brazilië, Colombia, Ecuador, Peru en Venezuela in groep A en Argentinië, Bolivia, Chili, Paraguay en Uruguay in groep B.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: