Eerste Nederlandse artsen en verplegers waarschijnlijk vrijdag 4 juni naar Suriname

Waarschijnlijk gaan de eerste zorgmedewerkers uit Nederland komende vrijdag naar Suriname, om daar te helpen met het bestrijden van de ernstige Covid-situatie in het land, zo melden diverse Nederlandse media zondag 30 mei, waaronder de NOS en het NRC. 

Internist en intensivist van het Radboud UMC (Universitair Medisch Centrum) in Nijmegen Jeroen Schouten, die het hulpprogramma onder meer in samenwerking met het ministerie van Volksgezondheid coördineert, zegt in het NRC, naar aanleiding van berichtgeving door de NOS, te hopen dat komende vrijdag zo’n vijftien medewerkers naar Suriname kunnen. Die artsen en verpleegkundigen worden door heel Nederland gerekruteerd.

De zorgmedewerkers gaan na aankomst in Suriname samen met Surinaamse collega’s inventariseren hoeveel extra Nederlandse hulp nog nodig is, zegt Schouten. ‘Ik verwacht nu dat we in totaal zo’n twintig tot veertig verpleegkundigen en twintig basisartsen die richting op zullen sturen’, zegt hij. Het betreft zorgpersoneel voor zowel de reguliere Covid-19-afdeling als de intensive care. Hoe lang zij zullen blijven, is niet bekend.

‘Het kan zo zijn dat het virus nog even doorwoekert en de bestrijding een aantal maanden duurt. Maar, de vaccinatie kan ook ineens op gang komen en dat zal bepalen hoe lang de zorgmedewerkers in Suriname zullen zijn.’

Naast personeel zal het ministerie van Volksgezondheid ook beschermende middelen en technische apparatuur, zoals gezichtsmaskers, handschoenen en beademingsapparaten, richting Suriname sturen. Eerder werd al bekend dat Nederland zo’n 500.000-750.000 vaccins naar het Zuid-Amerikaanse land stuurt.

Denise Telgt, infectioloog bij het Radboud UMC en één van de coördinatoren van de noodhulp, zegt in gesprek met de NOS:

‘We willen uiteindelijk tientallen mensen sturen en zijn nog op zoek naar medisch personeel. Mensen die willen helpen kunnen zich melden. Met name verpleegkundigen en IC-zaalartsen roep ik op. We vragen om twee weken inzetbaar te zijn, maar bedenk je wel: het wordt echt keihard. Er is daar nu een soort oorlogssituatie aan de gang.’

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: