Total lockdown van 31 mei tot en met 18 juni

Alleen op maandag, woensdag en vrijdag boodschappen doen – Geen openbaar vervoer

Tijdens een vrijdagavond 28 mei in de haast belegde spoed persconferentie maakte president Chandrikapersad Santokhi bekend, dat er ingaande maandag 31 mei tot en met vrijdag 18 juni een total lockdown zal gelden. Alleen op maandag, woensdag en vrijdag kan men tussen acht uur ‘s morgens en vier uur ‘s middags boodschappen doen in de supermarkt. Ook bakkerijen, slagerijen en bouwmaterialenzaken zijn tijdens genoemde tijdstippen geopend. Bouwmaterialenzaken om mensen, die getroffen zijn door wateroverlast, in de gelegenheid te stellen materialen te kunnen kopen.

Volgens Santokhi is de Covid-situatie zeer ernstig. ‘De ziekenhuizen hebben hun maximale capaciteit behaald. Vanaf 28 mei geldt een rode paars voor het land en voor ziekenhuizen en ziekeninstellingen geldt zelfs de code zwart. Er is een tekort aan verpleegkundigen, een tekort aan hulpverleners. We krijgen verzoeken om hulp van mensen die dierbaren willen laten opnemen op een Intensive Care Unit en van zuurstof voorzien. Mensen gaan nu dood, omdat er geen opname meer kan plaatsvinden.’

‘We hebben als regering zoveel gecommuniceerd met u om zich te houden aan de maatregelen, aan het samenscholingsverbod, geen huisfeestjes, maar die vinden nog gewoon plaats en groepen worden bewust massaal bij elkaar gebracht. Grote groepen komen bij elkaar en dat zijn bronnen van besmetting. Het gaat nu om de varianten, de gemuteerde virussen, enkelen zijn dodelijk, die zorgen voor meer besmettingen. Ook jonge personen worden nu getroffen en ook daar gaan personen dood. Ik roep op: laat je vaccineren. Personen die anti-propaganda voeren, ik roep ze op, misleid de samenleving niet. Wij verstrekken wetenschappelijke informatie.’

‘We worden ook geconfronteerd met achterstallige betalingen binnen de gezondheidszorg. Vandaag hebben we 25 miljoen vrijgemaakt voor de zorginstellingen, omdat we geen stagnatie willen hebben bij de Covid-zorg, er moeten geen belemmeringen zijn in het Covid-beleid.’

Santokhi ging ook in op de aanstaande steun vanuit Nederland, zowel de komst van tussen de 500-750.000 vaccins als medisch personeel en materiaal.

PK

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: