Pandit Tilakdharieweg te Alkmaar al jarenlang een gatenkaas

Bewoners die wonen aan de Pandit Tilakdharieweg te Alkmaar in het district Commewijne ergeren zich al jaren aan de slechte staat waarin de weg verkeert. Dagblad Suriname ontving foto’s van bewoners waarop duidelijk te zien is, dat de weg een gatenkaas is. ‘Ze doen niks, is vreselijk slecht en iedereen moet er over rijden om naar het werk te kunnen gaan’, aldus een van de bewoners tegenover Dagblad Suriname.

De weg is een belangrijke ontsluitingsweg voor de bewoners van onder meer Alkmaar, Mariënburg, Ellen en de oude plantages aan de rechteroever van de Commewijnerivier, waaronder Alliance, Margrita en Kronenburg

De bewoners beklagen zich terecht, immers inderdaad verkeert die weg al jaren in een zeer slechte staat. Vele gaten, die door zware regen nauwelijks meer te zien zijn, maken het rijden over de weg tot een kunst.

Toch blijkt er nu en dan de afgelopen jaren iets te zijn gedaan aan de weg, maar alle werkzaamheden lijken meer weg te hebben gehad van pappen en nathouden. Geen enkele keer lijkt het ministerie van Openbare Werken (OW) in staat te zijn geweest om het wegdek definitief te herstellen, dus op een effectieve en structurele wijze.

Al in juni 2014 (!) startte het ministerie van Openbare Werken onder leiding destijds van minister Rabin Parmessar, met voorbereidingen om de weg te renoveren. Bewoners aan de weg hadden in november 2013 aan de bel getrokken vanwege verzakkingen in het wegdek, veroorzaakt door zwaar vrachtverkeer. Voor zover bekend, is het toen bij voorbereidingen gebleven.

Begin februari 2019 vroeg toenmalig Assembleelid Ingrid Karta-Bink (Pertjajah Luhur) aandacht voor de slechte staat van de Pandit Tilakdharieweg. Ze zei, dat de regering meer dan vier opmetingen had laten doen. Maar, daar bleef het bij.

Ruim vijf jaar later, in augustus 2019 werd het startsein feestelijk gegeven – met een eerste steenlegging – voor het reconditioneren en herbestraten van de weg, project ‘Reconditionering en bestraten Pandit Tilakdharieweg’. De bewoners waren heel erg blij dat een groot probleem binnenkort opgelost zou zijn. Volgens hen zaten de klinkers van de weg al enkele jaren los. En bij elke regenval blijft er enorm veel water in de verzakkingen waardoor het moeilijk is om over de weg te rijden. Het ging om de totale wegstrekking van 8.4 kilometer die aangepakt zou worden.

Begin februari 2020 werd gewerkt aan de tweede fase van de rehabilitatie van de weg, tussen km 5.6 en 8.4. Inmiddels is het eind mei 2021 en weer verkeert de weg in een deplorabele staat. De conclusie lijkt eenvoudig te trekken, dat de afgelopen jaren OW slecht en niet afgemaakt werk heeft geleverd. Immers, was de weg op een deskundige wijze aangepakt dan zouden er vandaag de dag niet zoveel kuilen en gaten moeten zitten.

Minister Riad Nurmohamed van OW laat de redactie van Dagblad Suriname in een reactie weten: ‘We hebben de aannemer gevraagd om regelmatig die weg te egaliseren. Op dit moment is hij bezig dat te doen. Maar, hij wacht ook een beetje op zijn betalingen en daar zijn we ook mee bezig.’ 

Op de vraag waarom mensen al sinds zeker 2012 geconfronteerd worden met dezelfde problemen op de weg, zegt Nurmohamed, dat de ‘aannemer werkt op kleine tempo vanwege financiële problemen, want hij kan ook niet veel voorschieten. Binnenkort wordt gestart door ministerie van Financiën met aflossen van schulden en dan zal je zien dat hij vlotter werkt, dus dat is het gewoon.’

PK

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: