Ministerie van Volksgezondheid: Wereld Anti-Tabaksdag 31 mei

In Suriname overlijden ieder jaar zo’n 500 mensen aan tabak-gerelateerde ziekten

Het ministerie van Volksgezondheid laat in een persbericht weten, dat het 31 mei ‘Wereld Anti-Tabaksdag’ (World No Tobacco Day) is, uitgeroepen door de WHO (Wereldgezondheidsorganisatie), om meer aandacht te creëren – bij de beleidsmakers, de samenleving en het individu – waarom het belangrijk is tabaksgebruik te verminderen en te stoppen met roken. Het thema van Wereld Anti-Tabaksdag 2021 is “Commit to Quit” (committeer jezelf om te stoppen met roken).

Tabaksgebruik in Suriname – de cijfers

Het onderzoek op risicofactoren van 2013, toont aan dat in de leeftijd 15-64 jaar, 34% van de mannen rookt en 6.5% van de vrouwen. In Suriname sterven elk jaar ongeveer 500 mensen aan tabak-gerelateerde ziekten, bijna 12% van alle sterfgevallen in het land. Tabaksgebruik is een belangrijke risicofactor voor hart- en vaatziekten, longaandoeningen, kanker, diabetes type 2, hypertensie en andere ziekten. Tabak-gerelateerde ziekten kost Suriname jaarlijks SRD 508 miljoen, met naar schatting SRD 53 miljoen gezondheidskosten en SRD 455 miljoen in verlies aan productiviteit.

Covid-19 en tabaksgebruik

Jaarlijks sterven er 8 miljoen mensen aan de gevolgen van tabaksgebruik. Afgelopen jaar bleek dat rokers een grotere kans hebben om dood te gaan vanwege Covid-19, vergeleken met niet-rokers. Miljoenen rokers besloten toen dat zij wilden stoppen met roken. De Covid-19 pandemie zorgt voor extra sociale en economische druk en stoppen met roken is lastig. Een groot aantal rokers wil stoppen, maar slechts een beperkt aantal heeft toegang tot echte hulp daarbij. Om het aanbod van essentiële diensten uit te breiden  aan tabaksgebruikers die hebben aangegeven te willen stoppen met roken tijdens de Covid-19 pandemie, zijn de WHO en andere partners samengekomen om aan deze groeiende behoeften van tabak gebruikers te voldoen.

WHO en de “Commit to Quit”-campagne

De WHO streeft met de “Commit to Quit”-campagne ernaar tenminste 100 miljoen rokers wereldwijd te stimuleren om te proberen te stoppen met roken. De “Commit to Quit”-campagne, die een jaar duurt, zal bijdragen aan het creëren een gezonde omgeving die het stoppen met tabaksgebruik ondersteunt door te pleiten voor een sterk beleid op stoppen met roken, de toegang te verbeteren tot diensten die het stoppen met roken ondersteunen, bewustmaking van de tactieken van de tabaksindustrie, en tabak gebruikers in staat stellen om succesvolle pogingen tot stoppen te doen door middel van “Quit &Win”-initiatieven.

De campagne 

Suriname is een van de focuslanden binnen deze campagne. Er zijn verschillende technische producten en communicatiemiddelen in de Nederlandse taal ontwikkeld. Eén van de technische producten is het aanbieden van de effectieve Allen Carr’s Easyway (ACE) to Stop Smoking-methode aan rokers om te stoppen met roken. Deze klinisch bewezen methode richt zich op het aanpakken van het psychologische deel van tabaksverslaving zonder gebruik van enige farmacotherapie.

In verband met Wereld Anti-Tabaksdag 2021 zullen PAHO/WHO in samenwerking met Allen Carr op World No Tobacco Day op 31 mei live een ACE internationaal online seminar verzorgen met als doel rokers te motiveren to “Commit to Quit”. Het seminar duurt ongeveer 5 uren. Groepen rokers worden volgens de ACE-methode begeleid door een volledig getrainde ACE-facilitator. De sessies zijn live en worden verzorgd in de Nederlandse taal. 

Het ministerie van Volksgezondheid biedt aan 100 rokers de gelegenheid om kosteloos te participeren aan dit seminar om het stoppen met roken te bevorderen. 

Meer informatie over de ACE-methode is te vinden  op de website: https://www.allencarr.com/about-allen-carrs-easyway/#how.  

De volgende trainingsdagen in de Nederlandse taal zijn gepland op 10 juni en 13 juli.

Voor gezondheidswerkers zijn er online-trainingen beschikbaar in het geven van counseling en kort advies om te stoppen met roken. Er zal de komende periode met behulp van verschillende communicatiematerialen via online en traditionele mediakanalen worden getracht de #CommitToQuit mindset in Suriname aan te wakkeren.

Het ministerie van Volksgezondheid richt zich de komende periode onder andere op versterken van de handhaving van de Tabakswet, de tabaksconsumptie te verminderen en de richtlijnen voor stoppen met roken te finaliseren.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: