65-80 procent terugval inkomsten voor Colakreek

De directrice van Mets Travel & Tours, Sherida Mormon, geeft in een gesprek met Dagblad Suriname aan wat voor gevolgen de Covid-pandemie op de recreatieoorden heeft gehad. Ze stelt dat de gevolgen voor Colakreek vergelijkbaar zijn met de gevolgen voor alle andere recreatieoorden in het Para-gebied. Het gevolg is dat de recreatieoorden zijn teruggevallen met 65-80 procent aan inkomsten. Dat komt volgens haar door een combinatie van Covid en de maatregelen, zoals de lockdown. Dat heeft invloed gehad op de stroom van toeristen en vakantiegangers naar de oorden.

Personeel krijgt geen volledig salaris

“We kregen genoeg bezoekers, we hadden wel net voor de pandemie een behoorlijke terugval. Onze sluis was kapot en we konden een hele tijd geen gasten ontvangen, omdat we geen water hadden. We hadden net een grote klap gekregen en niet lang daarna heeft die pandemie zijn intrede gedaan.”  Ze geeft aan, dat ze vanaf vorig jaar een behoorlijke terugval hebben gehad, niet alleen door Covid, maar ook doordat een deel van hun infrastructuur weg was geslagen en kapot was gemaakt door een grote overstroming. Het heeft als gevolg dat ze onvoldoende inkomsten hadden om alles op te knappen. Alles werd gedaan met reserve gelden. Het gevolg voor de werknemers was, dat een aantal mensen bedankt moest worden of on hold gezet.

Het geldt niet alleen voor Colakreek, maar ook voor recreatieoorden zoals Awaradam en Palumeu. “Waar we alleen nog maar een beheerder hebben en een kleine groep er omheen, die onderhoud doet en de security die we moeten betalen. Mensen konden niet hun volledige salaris krijgen, de groep die overgebleven is kon ook niet hun volledige salaris krijgen.” Volgens haar geldt het dus voor het volledig personeel van Mets Travel & Tours. “Ik ben niet alleen directrice van Colakreek, maar ook van Mets Travel & Tours. Daaronder vallen Colakreek, Awaradam en Palumeu.” Er werden ook reizen naar het buitenland verzorgd, maar alle inkomsten zijn komen weg te vallen, naar nul teruggedraaid, en dus onvoldoende inkomsten om het personeel uit te betalen.

Zodra er een opheffing komt van de maatregelen mogen mensen weer overnachten. Mormon stelt, dat niet alleen Colakreek, maar alle recreatieoorden hebben gewerkt aan Covid preventie protocollen. Deze protocollen zijn goedgekeurd door het ministerie van Volksgezondheid en het Outbreak Management Team. “In principe willen we de protocollen gewoon toepassen, omdat we hebben geïnvesteerd in de verschillende zaken die nodig waren voor de protocollen, maar we hebben ook geïnvesteerd in het trainen van ons personeel om daarmee om te gaan. We zijn niet alleen daar puur voor het verdienen van geld, maar ook voor het belang van ons personeel en ook om de samenleving voorop te stellen. En dat is,  dat we gezond en veilig zijn.” 

Ze zegt ook, dat ze meetings erover hebben gehouden en dat ze hopen dat ze weer gauw open kunnen. Gewoon zoals ze dat voorheen deden, volgens de protocollen. “Dus geen massa’s zoals je ziet op beelden waar er totaal geen rekening wordt gehouden met de protocollen. We houden ons aan de voorschriften van de overheid.” Ze zegt, dat dit een algemene kwestie is die iedereen raakt. Als ze langer gesloten blijven zal dat een enorme impact hebben op het personeel. “We zijn een bedrijf, er zijn bestaande schulden en dan moet je aan de andere kant ook je personeel behouden.”

Volgens haar hebben ze ook een verantwoordelijkheid naar de samenleving toe, met z’n allen kan er bijgedragen worden aan een gezond Suriname. “Mensen constant opsluiten in hun huis vinden mensen ook niet prettig, ze stressen, ze willen ook eruit. Ook die mensen moet je de mogelijkheid bieden, om zich te kunnen ontspannen.” Ze stelt, dat het alleen maar  moeilijker wordt als dit zo door gaat. De Covid-cijfers stijgen, de maatregelen worden strenger, bedrijven zullen volgens haar over de kop gaan. De kosten voor levensonderhoud zijn veel duurder. Ze vindt het al erg genoeg dat het personeel maar een deel van hun salaris krijgt.

Mormon vervolgt: “We zijn aan het delibereren met het personeel om te kijken op welke andere manieren we wel inkomsten kunnen binnen krijgen. We hebben een restaurant, we hebben een cafetaria, dus we hopen dat we die dingen wel open kunnen stellen. Zodat we nog wat krab krabu kunnen binnenhalen.” De mensen van het cafetaria zijn volgens haar getraind in wat nieuwe recepten, dus ze willen dat zeker aanbieden voor mensen in de omgeving. Ze geeft aan dat ze 80 procent minder verdienen en dat het geen manier is om een bedrijf in stand te houden.

Het is volgens haar van belang dat ze gauw naar normalisatie overgaan. Dat er serieus wordt omgegaan met de protocollen en dat het ook wordt toegestaan. “Anders krijgt de overheid nog een aantal mensen waarvoor ze pakketten moeten distribueren.” Er zijn circa 25  gecertificeerde recreatieoorden in het district Para. “Dat wil zeggen dat we voldoen aan de normale vergunningsvoorwaarden en nu ook aan  de vereisten volgens Covid-protocollen.”

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: